Actualitzat 21/09/2016 22:13

La UAB, millor universitat espanyola segons el rànquing mundial de 'The Times Higher Education'

La UAB
UAB

Les universitats espanyoles baixen al rànquing, cap entre les 150 millors

MADRID/BARCELONA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

Les majoria de les universitats espanyoles més ben classificades l'any passat al Rànquing Mundial d'Universitats, elaborat per la publicació britànica The Times Higher Education, retrocedeixen llocs en l'última edició 2016-2017, i també ho fa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que és la millor universitat espanyola segons aquest rànquing.

La classificació, publicada aquest dimecres 21 de setembre, analitza un total de 980 institucions acadèmiques d'educació superior de tot el món.

En concret, de les 27 universitats espanyoles entre les gairebé mil més punteres, 11 d'elles baixen posicions. La primera d'aquestes, la UAB, que se situa al lloc 163 i recula 17 posicions respecte al llistat de 2015 (146).

El mateix passa amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la tercera espanyola amb millor puntuació, que ha passat del lloc 164 al 175 o la Universitat de Barcelona (UB), que passa a formar part del grup 201-250 en 2016, quan l'any passat estava al lloc 174.

La quarta millor classificada és la Universitat de Navarra, al rang 301-350, que es manté respecte al rànquing de 2015, mentre que la cinquena, la Universitat Autònoma de Madrid, baixa llocs i es col·loca al següent grup: 351-400.

"Espanya haurà de treballar dur si vol seguir formant part de l'elit mundial", adverteix l'editor de The Times Higher Education, Phil Baty. "Les últimes xifres mostren que Espanya gasta a penes un 1,23% del seu PIB en R+D, la quantitat més baixa des del 2006", assenyala com causa principal del retrocés dels centres espanyols.

També ho atribueix als "obstacles burocràtics" amb els quals es troben els docents i estudiants estrangers. "En Dret, els acadèmics estrangers han de tenir el seu doctorat ratificat pel Ministeri d'Educació espanyol, un procés que dura anys", posa com a exemple Baty.

El responsable d'aquest rànquing britànic indica que Espanya "ha de mirar cap a fora", concretament a l'Àsia, que "està en ascens" i compta aquesta vegada amb dos centres entre els cent primers i quatre més s'uneixen a la part superior de les 200 millors. A més, la Xina té en aquesta última edició dues institucions entre les 40 primeres.

Aquesta 13a educació del rànquing, que integra només el 5% de totes les institucions universitàries del món, analitza la capacitat investigadora de les mateixes com aspecte principal, així com l'ensenyament, la transferència de coneixement i la perspectiva internacional.

Per primera vegada en els 12 anys d'història d'aquest llistat apareix en primera posició una universitat europea, la Universitat d'Oxford, desbancant així al Califòrnia Institute of Technology, que va liderar la taula el 2015 i en aquesta ocasió ocupa el segon lloc. Tot i això, els responsables d'aquest rànquing avisen que els centres europeus estan "cada vegada més amenaçats pels asiàtics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés