Publicat 15/04/2016 12:11

La UAB dissenya un biosensor en paper que avalua la toxicitat de l'aigua

Biosensores de papel creados
UAB

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 15 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del grup de Microbiologia Ambiental del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dissenyat un biosensor basat en paper impregnat de bacteris per detectar la toxicitat de l'aigua.

Es tracta d'una eina biològica innovadora, senzilla i de baix cost que permet detectar múltiples contaminants i pot ser fàcilment utilitzable en contextos de restricció econòmica o en països en desenvolupament, segons ha informat la UAB en un comunicat.

En aquest sentit, es pot aplicar en metalls pesants, hidrocarburs com el petroli i el benzè, entre d'altres, i per no necessitar d'instrumentació complexa fa que sigui un biosensor econòmic.

La tècnica usada --aplicable tant en aigües naturals com en residuals urbanes i industrials-- és semblant a la de les tires de paper per mesurar el pH de l'aigua, les mostres a analitzar s'afegeixen a les matrius juntament amb un colorant (ferricianur), que canvia de color groc a incolor quan es transforma en ferrocianur després de ser respirat pels microorganismes.

Aquest canvi es produeix en funció de la intensitat del metabolisme cel·lular dels bacteris de manera inversament proporcional a la toxicitat de la mostra, a més canvi de color menor és la contaminació detectada i això es pot observar mitjançant tècniques òptiques, d'anàlisis d'imatge i a simple vista.

L'investigador de la UAB, Ferran Pujol, ha detallat que la innovació d'aquest disseny "radica en el fet d'utilitzar matrius de paper absorbent amb bacteris incorporades per fer una mesura colorimètrica de toxicitat" i per fer les matrius han usat l''Escherichia coli' (E.coli) com a bacteri model.

En el desenvolupament del biosensor, i han sol·licitat la patent i s'ha publicat en la revista especialitzada 'Analytica Chimica Acta', també han col·laborat investigadors del Centre d'Investigació i Innovació en Toxicologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM, CSIC).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés