Actualitzat 22/10/2015 16:10

El TNC redescobreix el teatre català del primer franquisme

X. Albertí. P. Gabancho, M. Gil y M. Chornet
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC), amb la col·laboració de l'Ateneu Barcelonès, redescobrirà el teatre català del primer franquisme amb l'estrena de dos espectacles que s'emmarquen en les activitats del cicle 'Epicentre L'origen de l'oblit'.

L'objectiu de la programació passa per "reconstruir el patrimoni teatral del país", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la vicepresidenta primera de l'Ateneu Barcelonès, Patricia Gabancho.

Les obres seleccionades per reviure la dramatúrgia catalana han estat 'La nostra mort de cada dia' de Manuel de Pedrolo i 'No obstant això, hi va haver un moment en què tot va ser possible' de Muñoz Pujol": "Dos testimonis del seu temps per alimentar el nostre", ha remarcat el director del TNC, Xavier Albertí.

Sota la direcció de Marta Gil, 'La nostra mort de cada dia' ha estat escrita en clau de comèdia i presenta una família tradicional burgesa que rep la visita de la Mort, un atractiu jove que es portarà una de les filles sense saber que la més petita s'ha enamorat d'ell: "Mirem l'obra amb ulleres de comèdia, tot i que passem pel drama burgès", ha reconegut Gil.

La dramatúrgia de De Pedrolo tracta temes profunds del primer franquisme (1946-1959) com "la llibertat de l'ésser humà, i altres subtemes com el suïcidi i la voluntat de voler morir", ha subratllat.

'La nostra mort de cada dia' és una peça amb un rerefons existencialista, una "experiència divertida i dolorosa" entesa com un encàrrec sota el nom d'exercici escènic, i que es podrà veure des del 28 fins al 31 de maig, ha apuntat Gil.

UN TESTIMONI OBJETIU

La segona estrena ve de la mà del director Marc Chornet, un "espectacle singular que serveix com a testimoni objectiu per a la memòria del primer teatre", i que es representarà els dies 3 i 4 de juny, ha indicat Albertí.

'No obstant això, hi va haver un moment en què tot va ser possible' és un joc de dramatúrgia que barreja les inquietuds de l'autor amb l'obra 'El cant de les sirenes', un "mosaic que fa justícia al moment que volia narrar", ha detallat el director de l'espectacle, Marc Chornet.

Aquesta representació explica les memòries del Muñoz Pujol i ofereix a l'espectador l'oportunitat de fer una "mirada enrere per descobrir camins de futur", ha revelat Chornet.

Paral·lelament, el TNC i l'Ateneu Barcelonès ofereixen altres activitats relacionades amb el franquisme, en especial un cicle de conferències gratuïtes que tracen una línia general del gènere teatral català durant aquests anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés