Publicat 17/11/2016 19:15

El TC rebutja el recurs d'un home al qual la Policia va identificar pel color de pell

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d'empara interposat per Zeshan Mohammad que va ser identificat per la Policia Nacional pel color de pell a Barcelona, segons ha informat SOS Racisme en un comunicat aquest dijous.

El denunciant acusava un policia de violar la garantia constitucional d'igualtat davant de la llei per dur a terme controls d'identitat basats únicament en el color de la pell de la persona, però en una sentència del 7 de novembre el TC no ho veu rellevant.

Mohammad, veí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) amb permís de residència i d'origen pakistanès, va ser parat pels agents el 29 de maig del 2013 perquè el color de pell el convertia en sospitós de residir de manera irregular al país, ha criticat l'entitat.

Durant la detenció, l'agent va admetre que no hagués identificat una persona blanca, i va afirmar que la raó per parar-lo era que era "negre, i punt!", fet que el denunciant considera que viola els articles constitucionals de no discriminació, a la dignitat i el dret a l'honor, a més d'altres tractats internacionals ratificats per Espanya.

SOS Racisme considera que la resolució "menysprea de manera temerària les conseqüències d'aquestes pràctiques discriminatòries de la Policia i li dóna cobertura legal", a més de posar en dubte el paper garant del TC.

Els advocats del denunciant han anunciat que el pas següent serà demandar l'Estat davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg per "posar final a aquesta pràctica policial discriminatòria" a la qual el TC segueix donant cobertura legal, segons SOS Racisme.

PRIMER LITIGI EN 23 ANYS

Segons l'entitat, es tracta "del primer litigi legal contra la pràctica de perfil ètnic presentat a Espanya en 23 anys", i ha recordat que el 1992 Rosalind Williams, de nacionalitat espanyola i nascuda als Estats Units, va denunciar una identificació d'aquest caràcter.

El 2001, el TC va considerar que l'aparença física o racial podia justificar una identificació policial amb la defensa que el més "normal és que les persones de nacionalitat espanyoles siguin blanques".

Davant d'aquest cas, Williams va portar el cas al Comitè de Drets Humans de l'ONU, que el 2009 va dictar que "les característiques físiques o ètniques no s'han de considerar com a indicatius de la possible situació il·legal al país, i que les identificacions ètniques són discriminatòries i il·legals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés