Publicat 12/06/2016 12:25

La taxa de vacunació a Olot s'estabilitza després d'augmentar en morir un nen per diftèria

Vacunas, vacunar
EUROPA PRESS/SESCAM

Salut detecta una "reemergència de malalties transmissibles" per la globalització

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

La taxa de vacunacions a la comarca de la Garrotxa (Girona) i la seva capital Olot s'ha "estabilitzat" després de disparar-se un 56% el juny de 2015 com a reacció a la mort per diftèria d'un nen de cinc anys sense vacunar per decisió de la seva família, que ha estat el primer cas de diftèria dels últims 30 anys a Catalunya.

En una entrevista d'Europa Press, la sotsdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha explicat que, després de complir-se un any del cas, la taxa de vacunació ha tornat a ser la mateixa que en anys anteriors a la comarca gironina.

Ha precisat que en el mateix mes juny de 2015 --el petit va morir a finals d'aquell mes després de passar 28 dies hospitalitzat-- va créixer un 56%, si bé en els mesos següents es va anar reduint: un 31% més al juliol, un 23% a l'agost i un 11% al setembre, fins a situar-se progressivament a la mateixa cobertura.

Malgrat això, ha remarcat que Catalunya parteix de taxes molt elevades; en concret, la de la vacuna de la Dtpa --diftèria, tètanus i tos ferina-- és del 95%: "Si haguéssim tingut cobertures molt baixes, no hauríem tingut deu portadors --nou nens i un adult-- sinó molts més", ha avisat.

Després de declarar-se el cas, Salut Pública va identificar aquesta desena de portadors de diftèria i va iniciar una investigació epidemiològica sobre 150 persones de l'entorn dels afectats amb diferents nivells de risc, a més de revisar el calendari de vacunes d'uns 58 nens que havien estat de campaments amb el malalt, entre d'altres mesures.

Sobre el nombre de famílies antivacunes que hi ha, Jané ha dit que el número va variant, però que en tot cas el departament assegura que no ha detectat la reducció de cobertures vacunals en general a Catalunya.

MALALTIES PER LA GLOBALITZACIÓ

"La vacunació és una decisió personal i individual", ha sostingut Jané, en recordar que el calendari infantil no és obligatori a Catalunya, si bé ha defensat que vacunar-se és la principal mesura preventiva per protegir-se de malalties de les quals, tot i que no hi hagi nous casos per la vacunació, segueixen existint.

Ha manifestat que ara mateix existeix una "reemergència de malalties transmissibles" a causa de la globalització, de manera que és molt important mantenir les mesures preventives, i ha estat la vacunació la més important que hi ha per evitar que ressorgeixin encara més aquestes malalties.

"Que no tinguem casos de malalties no significa que els microorganismes no els tinguem", ha exposat Jané, i ha afegit que es tracta de ceps que estan circulant a nivell europeu i a països com Ucraïna, Letònia i Rússia s'han registrat brots de diftèria.

Altres malalties reemergents són la tos ferina, que el 2015 va experimentar un any epidèmic, i també la poliomielitis, de la qual no s'han registrat casos en anys a Catalunya, si bé la xarxa de control epidemiològic està "vigilant molt" perquè encara hi ha brots en zones de països en vies de desenvolupament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés