Actualitzat 29/03/2017 14:11

Taurins i antitaurins, en espera de la sentència del TC sobre la prohibició dels toros a Catalunya

El Pacma es concentra davant de la Monumental de Barcelona i es manifestarà a tota Espanya si s'anul·la la prohibició dels toros a Catalunya

MADRID, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

Taurins i antitaurins segueixen en espera i amb expectació la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que podria anul·lar la norma catalana del 2010 que prohibeix les curses de braus a Catalunya. Mentre els primers confien que la decisió serà favorable als toros i posarà final a l'"espoliació" del patrimoni cultural espanyol, els segons anuncien mobilitzacions en contra d'una activitat que consideren anacrònica i que va en contra dels drets dels animals.

En declaracions a Europa Press, des de la Unió de Criadors de Toros de Lídia (Madrid), estan "en espera" i desitgen que la sentència sigui favorable però adverteixen que això no significa que pugui tornar-hi a haver corrides a La Monumental de Barcelona perquè l'Ajuntament podria "posar problemes administratius i diverses traves legals".

Així i tot, espera que quan arribi aquest moment, els gestors de la plaça "a qui correspon l'activitat" puguin organitzar celebracions taurines per al pròxim 2017.

Per la seva banda, el president de l'Associació Internacional de Tauromàquia, William Cárdenas, desitja que la sentència sigui "favorable a la tauromàquia" i espera que s'anul·li el decret de la Generalitat del 2010 perquè per a ell la tauromàquia forma part del patrimoni cultural del poble espanyol i això no pertany als governs, sinó als pobles.

"Cap autoritat ni local, ni autonòmica, ni nacional pot prohibir elements del patrimoni cultural, sinó que són els pobles els que deixen de recrear les seves tradicions i es desvinculen de les seves senyes d'identitat, un fet que en la tauromàquia no ha ocorregut. La decisió de Catalunya és un autèntic espoli al patrimoni cultural espanyol", ha manifestat.

A més, opina que si la sentència és favorable, es rebrà "amb molta satisfacció" perquè la tauromàquia "sortirà molt enfortida" i imperarà la Llei del 2013 que declara les curses de braus com patrimoni cultural del poble espanyol. "La resta són opinions per sota de la llei. Els toros poden agradar o no, però anul·lada aquesta prohibició, els poders públics tenen l'obligació de protegir, respectar, enriquir i conservar aquest patrimoni", ha afegit.

Alhora, ha advertit als qui puguin desacatar la presumpta sentència favorable del TC que, en cas d'incomplir es convertiran en "candidats al banc dels acusats, assenyalats per delictes de prevaricació i desacatament" i d'actuar en contra de la llei de manera conscient.

També ha afegit que la iniciativa de tornar a organitzar curses de braus a Barcelona correspondria als empresaris de La Monumental, que després de reconèixer-se un dret constitucional violentat i per no haver pogut exercir la seva activitat mercantil legal, podran demanar indemnització pel dany emergent i per lucre cessant.

MOBILITZACIONS PER ESTENDRE LA PROHIBICIÓ A TOT ESPANYA

D'altra banda, des del sector antitaurí també estan pendents de la sentència que es preveia per a aquesta setmana però que el Tribunal Constitucional ha ajornat fins al ple següent, que es produirà d'aquí a quinze dies.

Així, la portaveu del PACMA a Barcelona i membre de la junta directiva del partit, Ana Bayle, ha informat que aquest divendres a la tarda hi haurà una concentració davant de la plaça de toros de la capital catalana en la qual protestaran contra "els rumors" que apunten que la sentència serà favorable a la prohibició, basada en "arguments d'incompatibilitat de competències" sobre qüestions culturals.

D'aquesta manera, ha confirmat que el PACMA té un rebuig total i absolut a aquesta possible sentència, però admet que encara desconeix els termes i l'argumentació. Tot i això, estima que arribaria "en un moment dolent", precisament després que Castella i Lleó hagi prohibit el torneig del Toro de la Vega (Tordesillas, Valladolid) i quan "tot el país està tirant cap a una empatia més gran cap als animals i a tenir-ne més cura". "Sembla mentida que ara el TC surti amb una sentència d'aquest tipus", ha retret.

Per aquesta raó, per a la representant del partit això no és només un "atac" a Catalunya sinó "a tots els animals i éssers sensibles", per la qual cosa és "inadmissible".

En aquest clima, ha anunciat mobilitzacions tant a Catalunya com a la resta d'Espanya perquè no s'"usin" els animals en la lluita política ja que ells "no entenen de política ni de fronteres". D'aquesta manera, ha afegit que el mateix dia que es conegui la sentència, el PACMA convocarà manifestacions "a totes" les delegacions del Govern espanyol.

"Impulsarem la mobilització social i proposarem al Govern central una llei marc de protecció animal que prohibeixi la tauromàquia a tota Espanya, perquè això no és un problema territorial sols de Catalunya, sinó de tota Espanya", ha sentenciat.

En la mateixa línia, des d'Equo recorden que la decisió catalana es va produir a partir d'una iniciativa legislativa popular perquè "existeix una clara majoria social" a favor de la prohibició. Alhora, veu la decisió en el context de "recursos creuats davant del TC entre el Govern espanyol i la Generalitat".

Equo Catalunya ha manifestat en un comunicat que l'Estat "aprofita les circumstàncies" i suma aquest a altres recursos amb els quals pretén dificultar l'autogovern i "alimentar el victimisme" de la Generalitat, posant de passada un altre obstacle a la resolució del conflicte sobiranista". "Aquest és un episodi més de l'escalada d'actes irresponsables d'aquest govern, que sempre busca resoldre als tribunals el que és incapaç de resoldre políticament", ha criticat.

Pel que fa als toros, des d'Equo Animals, Anabel Martín, espera la sentència definitiva però, si es confirma aquesta informació, "serà una mala notícia per als drets dels animals".

Per la seva banda, el president de l'Associació de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia i del Maltractament Animal (AVATMA), José Enrique Zaldívar, desconeix el que decidiran els jutges però considera que "no hauria de considerar-se anticonstitucional" prohibir els toros a Catalunya perquè es va tramitar com una iniciativa legislativa popular "modèlica".

En tot cas, veu "gairebé impossible" que puguin tornar a celebrar-se curses de braus a Catalunya i "més encara" a Barcelona perquè cada comunitat autònoma té competències per desenvolupar un reglament, en què "poden posar tota mena de traves legals per evitar-lo". Encara més a Barcelona, on l'Ajuntament té prohibits "tots" els espectacles que suposin "maltractament animal". "Podrien complicar molt les coses amb els reglaments d'espectacles taurins", ha confiat.

El president d'AVATMA, associació integrada a la Plataforma la Tortura no és Cultura, ha dit també que l'única plaça amb condicions apropiades per a això seria la Monumental, precisament a Barcelona, i assegura que la de Tarragona "no reuneix les condicions" per fer curses de braus, mentre que la instal·lació de places portàtils està prohibida a tot Catalunya.

Finalment, entre les possibles "traves" que es podrien posar a les corrides ha suggerit, per exemple canviar la vestimenta als toreros en nom de la seguretat laboral, prohibir el terç de banderilles, l'entrada de menors d'edat, entre d'altres propostes, totes elles per aconseguir "evitar la volta de les curses de braus", fins i tot encara que quedi anul·lada la prohibició. "El Tribunal Constitucional, que digui el que vulgui", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés