Publicat 15/04/2016 15:33

Tancament de 9 canals pel TS, reordenació de TDT i adjudicació de 6 en la gestió de Soria

Televisión, televisor, tdt, mando,
EUROPA PRESS

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

La gestió del ja exministre d'Indústria, Turisme i Comerç José Manuel Soria en matèria audiovisual va estar marcada sobretot per tres aspectes: el tancament de nou canals de TDT per part del Tribunal Suprem; la reordenació de l'espectre radioelèctric que va obligar a mudar de freqüència els canals de TDT per deixar espai lliure al 4G; i la convocatòria d'un nou concurs públic, pel qual es van adjudicar sis canals més.

El 6 de maig del 2014 es 'van fondre a negre' nou canals de TDT (tres d'Atresmedia, dos de Mediaset, dos de Veo TV i dos de Net TV). El Suprem va dictar el desembre del 2013 que s'executés una altra sentència de l'any anterior que anul·lava una decisió del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010. En virtut d'aquell acord de Consell de Ministres, s'assignava un múltiple digital de cobertura estatal a cadascuna de les societats llicenciatàries del servei de televisió digital terrestre TDT) d'àmbit estatal.

L'Alt Tribunal va entendre que s'havia fet aquest repartiment sense mediar cap mena de concurs públic i el va anul·lar. El Govern de Mariano Rajoy ja havia acordat executar la sentència però havia permès seguir emetent els canals fins que es produís la reordenació de la TDT.

CAL COMPLIR LES RESOLUCIONS JUDICIALS

El mateix Soria va reconèixer el febrer del 2015 que el tancament d'aquests nou canals va produir un perjudici per a les empreses, i alhora precisava que les resolucions judicials calia complir-les "agradin més o menys".

"Davant d'una sentència l'únic que es pot fer és complir-la i es va produir un apercebiment al Govern central perquè hi hagués un compliment d'aquesta resolució que, és veritat, va ser un perjudici per a les empreses que havien actuat durant tres anys com si aquests canals fossin realment seus, però quan el Suprem, ens pot agradar més o menys, té un pronunciament d'aquestes característiques lògicament ha de complir-se", va explicar.

La història podia haver-se repetit amb vuit canals de TDT més, sobre els quals s'havia presentat un recurs d'impugnació de la seva adjudicació també davant del Tribunal Suprem. Tot i això, el juny del 2015, l'Alt Tribunal va arxivar la causa després que es retirés la demanda.

REORDENACIÓ DE LA TDT

Paral·lelament, el setembre del 2014, el Consell de Ministres va aprovar, per mandat de la UE i a proposta de l'ara exministre, el Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre (TDT) i la regulació de determinats aspectes del dividend digital. L'objectiu era portar a terme una reordenació de l'espectre radioelèctric amb la finalitat d'alliberar la banda dels 800 MHz, on s'allotjaven canals de TDT, per al desplegament de la tecnologia 4G mòbil.

El ministre d'Indústria va assegurar que el cost d'aquesta reordenació seria de 286 milions d'euros per a la reantenització d'un milió d'edificis, respecte dels 800 milions inicialment previstos, i que finalment ho sufragaria l'Estat. Les companyies de telecomunicacions havien pagat el 2011 un total de 1.200 milions per ocupar aquesta banda però, segons l'Executiu de Mariano Rajoy, aquests diners l'anterior Govern central els havia utilitzat per reduir el dèficit.

Estava previst inicialment que les cadenes apaguessin les velles freqüències definitivament l'1 de gener del 2015 però, finalment, la migració a la banda dels 700 mHz es va portar a terme amb una pròrroga de tres mesos, l'1 d'abril d'aquell mateix any.

CONCURS PER A ADJUDICAR SIS NOUS CANALS

A més, el pla aprovat pel Govern central preveia un nou concurs per a l'adjudicació de sis nous canals de TDT, tres d'alta definició (HD) i tres d'estàndard, que va adjudicar l'octubre del 2015. Finalment, Atresmedia, Mediaset i Real Madrid TV van ser les adjudicatàries d'HD, mentre que Grupo Secuoya, 13TV i Radio Blanca, propietària de KissTV, les elegides per als de definició estàndard. Tot i que havien passat el primer tall del concurs, Prisa, Vocento i El Corte Inglés no van resultar finalment adjudicataris de cap canal.

Soria, que va descartar una regulació addicional de la publicitat en la TDT quan va donar a conèixer els adjudicataris, va recalcar que les condicions havien estat "exactament les mateixes per a tots" els licitadors. "A tots, exactament a tots se'ls ha valorat d'acord als mateixos criteris", va sentenciar. Tots els nous canals hauran d'estar emetent el pròxim 28 d'abril.

EN ESPERA D'UNA NOVA REORDENACIÓ DE LA TDT

Finalment, el Ministeri que va pilotar Soria ja havia començat a planificar una segona reordenació de la TDT, a causa del conegut com a segon dividend digital, que alliberarà la banda dels 700 MHz (694-790 MHz) a partir del 2020 per desplegar el 5G. Aquest nou dividend ja va rebre el vistiplau de la Conferència Mundial de Radiocomunicacions, celebrada l'any 2015, i UE està elaborant la normativa per a la seva harmonització i alliberament correctes.

Indústria va confirmar el mes de febrer passat que aquest nou dividend exigiria un nou procés d'antenització per a la TDT. De fet, la secretaria d'Estat de Telecomunicacions té un pressupost aquest any de 570.000 euros per estudiar com portar a terme el procés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés