Actualitzat 06/10/2015 13:39

Takaaki Kajita i Arthur B. McDonald, Nobel de Física

MADRID, 6 Oct. (EUROPA PRESS)

El Premi Nobel de Física 2015 ha estat concedit aquest dimarts al japonès Takaaki Kajita i el canadenc Arthur B. McDonald, per descobrir les oscil·lacions de neutrins, que demostra que són partícules amb massa.

   El jurat del guardó reconèixer les seves contribucions fonamentals als experiments que van demostrar que els neutrins canvien identitats. Aquesta metamorfosi requereix que els neutrins tinguin massa. El descobriment ha canviat la nostra comprensió del funcionament íntim de la matèria i pot resultar crucial per a la nostra visió de l'univers, subratlla en un comunicat l'organitzadora del premi.

   Prop de la volta del mil·lenni, Takaaki Kajita, de la Universitat de Tòquio, va presentar el descobriment que els neutrins de l'atmosfera alternaven entre dues identitats en el seu camí cap al detector Súper-Kamiokande al Japó.

   Mentrestant, el grup d'investigació al Canadà dirigit per Arthur B. McDonald, del Queen's University Kingston, va poder demostrar que els neutrins procedents del Sol no estaven desapareixent en el seu camí a la Terra. En el seu lloc, van ser capturats amb una identitat diferent de l'arribar a l'Observatori de Neutrins de Sudbury.

   Aquest era un trencaclosques que els físics havien lluitat durant dècades per resoldre. En comparació dels càlculs teòrics del nombre de neutrins, fins a dos terços dels neutrins desapareixien en mesuraments realitzades en la Terra. Ara, els dos experiments van descobrir que els neutrins tenien identitats canviades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés