Publicat 21/04/2016 13:14

La supervivència de malalts de càncer cinc anys després del diagnòstic és del 60% a Catalunya

Cáncer de páncreas
FLICKR ED UTHMAN

Els tumors hematològics són els que més han millorat, segons un estudi de l'ICO

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

La taxa de supervivència dels malalts de càncer a Catalunya ha passat del 45% al 60% en els últims deu anys, un avanç que ha estat possible gràcies a la millora de la cirurgia, la reducció de la toxicitat de la quimioteràpia i el desenvolupament de la medicina personalitzada per a cada tipus de tumor.

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha donat a conèixer aquestes dades en una roda de premsa amb motiu de la commemoració del 20è aniversari d'aquest centre especialitzat en càncer, que és la referència per a prop del 50% de la població adulta de Catalunya.

Segons el director científic de l'ICO, Josep Ramon Germà, la mitjana de supervivència a Catalunya per a tots els tipus de càncer cinc anys després del diagnòstic és del 60%, mentre que als Estats Units és del 65% i a Europa és del 55%.

L'ICO ha presentat un estudi de la supervivència de diferents tipus de càncer, comparant dades del 2006 i de l'actualitat, de manera que el càncer de mama tenia una taxa de supervivència del 92% el 2006 i del 94% actualment; el càncer colorectal passa del 64 al 67%; i el càncer de pulmó passa del 21 al 28%.

L'augment més destacat es produeix en tres tipus de tumors hematològics: el mieloma, d'una supervivència del 43% el 2006 del 62% el 2016; el limfoma B de cèl·lula gran, del 41 al 68%; i la leucèmia mieloide crònica, que fa vint anys tenia una esperança de vida de quatre anys i que actualment registra una supervivència del 94%.

Les taxes de supervivència dels sis tumors analitzats pel centre català són millors que les que mostren els dos últims grans registres mundials sobre càncer: el registre americà SEER 2007 i el registre europeu Eurocare 2007, segons l'ICO.

El doctor Germà ha atribuït l'increment de la taxa de supervivència en càncer a diferents factors, com són una millora de la cirurgia, una quimioteràpia menys tòxica, una radioteràpia més precisa, el desenvolupament de la medicina personalitzada per a cada tipus de tumor i l'aparició recent de la immunoteràpia.

Tot i això, Germà ha alertat que hi ha un grup de tumors en què la taxa de supervivència creix de manera més lenta, entre els quals hi ha el càncer de pulmó, el d'esòfag i el de pàncrees, tots ells relacionats amb el consum de tabac.

"Si demà desaparegués la planta del tabac, desapareixerien el 27% de tots els càncers, i això és una cosa que convé recordar, sobretot als joves, perquè no comencin a fumar", ha manifestat el director científic de l'ICO.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés