Actualitzat 30/03/2017 14:11

Steve McCurry: "El comportament humà és una cosa que m'interessa"

Ret homenatge a la lectura en un àlbum amb imatges dels seus 40 anys de carrera

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf Steve McCurry, famós pel retrat de la nena afganesa i protagonista d'algunes polèmiques pel retoc fotogràfic, ha assegurat en una entrevista d'Europa Press: "El comportament humà és una cosa que m'interessa, com ens relacionem entre nosaltres, amb el medi ambient, amb els animals, com treballem i juguem".

El fotògraf membre de l'agència Magnum Photos ha visitat aquesta setmana Barcelona i Madrid per presentar el seu llibre 'Steve McCurry: Sobre la Lectura' (Phaidon), amb el qual ret homenatge a la universalitat de la lectura a través d'imatges preses al llarg dels seus quaranta anys de carrera viatjant per 30 països.

"Tot el que fem amb les nostres vides és fascinant. M'agrada explorar-les totes, i la lectura és una petita activitat de la qual prenem part", ha afegit.

Alhora, ha incidit en la curiositat que genera descobrir altres llocs i veure coses noves, per exemple, ha assenyalat que a ell Barcelona li sembla més "intrigant" que qualsevol lloc dels Estats Units, ja que troba algunes coses fascinants, que allà no veu.

En el seu llibre, joves, ancians, rics, pobres, per plaer i aprenentatge, exalça que la gent llegeix a tot arreu, un homenatge que també és un tribut al llegendari fotògraf André Kertész.

"Llegir és una activitat universal i alguna cosa que podem fer fa milers d'anys, de molt joves, a qualsevol edat", ha aplaudit el fotògraf, per al que la lectura és un bon exercici d'imaginació.

"Em moriré aviat, així que abans de morir hi ha uns quants llibres i exposicions que vull fer", ha fet broma McCurry, que va pensar que posar totes aquestes imatges juntes les feia interessants.

La seva intenció ha estat proporcionar un rang de localitzacions geogràfiques per donar un aspecte global al llibre per reforçar també la idea que la lectura "es fa en qualsevol lloc i en qualsevol moment".

Entre les fotografies es troba una de Barcelona, algunes d'Itàlia, els Estats Units, Àfrica i Àsia, especialment la Xina: "He volgut fer un equilibri".

Sobre la imatge ubicada a Barcelona --en què apareix una jove tatuada llegint-- ha assegurat que aquesta imatge la va prendre simplement caminant pel carrer fa tres anys: "Vaig veure a aquesta noia llegint un llibre amb aquests tatuatges. Simplement algunes fotos funcionen".

"No són fotografies que pertanyen a un únic projecte de pensar, sinó que les he fet al llarg de la meva carrera", ha dit, celebrant que precisament mostra un ampli rang de cultures i situacions.

McCurry ha celebrat que tant es pot llegir en un avió, un tren, al llit, en un cafè i en un parc, per aquesta raó ha defensat que el seu llibre és "una peça poètica o una mirada lleugera i capritxosa al comportament humà".

Preguntat sobre la polèmica pel retoc d'imatges, McCurry ha reiterat que la seva obra és "una mirada poètica", i que és la seva visió, no un treball per a diaris, sinó un acostament més artístic, capritxós i poètic.

DETENCIÓ DE LA NOIA AFGANESA

Sobre la detenció recent al Pakistan de la noia afganesa a la qual va fotografiar i que va copar una famosa portada de 'National Geopraphic', McCurry ha lamentat que la seva situació desesperada sigui la mateixa que tenen milers d'afganesos: "Ha de sobreviure buscant una millor vida".

McCurry ha recordat que els pares d'aquesta noia han estat assassinats, ella es va escapar de l'Afganistan buscant refugi al Pakistan, es va casar i el seu marit va morir, també la seva filla, i el seu poble està ocupat per l'ISIS: "Empresonar-la és un acte totalment que no té compassió".

Ha lamentat que s'hagi intentat fer d'ella un exemple i enviar un missatge a tots els refugiats afganesos perquè les autoritats estan fartes d'ells i volen que se'n vagin.

"Serveix d'alguna cosa a la societat detenir-la? No entenc com això serveix a la societat", ha lamentat el fotògraf.

Mccurry compta actualment amb una exposició a Nàpols i una altra a Palerm (Itàlia), a més de Berlín (Alemanya), i es troba immers en un treball sobre el Budisme: "Estic fascinat per la cultura budista".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés