Actualitzat 31/03/2017 08:32

El Síndic de Greuges reclama "canvis estructurals" en les polítiques d'infància

Demana que es prohibeixin a Catalunya els càstigs corporals de pares a nens

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó ha reclamat aquest divendres "canvis estructurals en les polítiques sobre infància", perquè tot i que ha detectat avenços el 2016 en mesures concretes en el sistema de protecció, veu insuficients les polítiques contra la pobresa infantil, que té taxes superiors a la de la població adulta.

El 30% dels nens catalans estan en risc de pobresa i més del 10% pateix privació material severa --segons l'Enquesta de condicions de vida del 2015--, ha destacat l'adjunta per a la defensa dels drets dels nens del Síndic, Maria Jesús Larios, en roda de premsa al Parlament, després de presentar als grups el 'Informe sobre els drets dels nens 2016'.

Larios ha demanat que s'estableixi una prestació econòmica que garanteixi uns "mínims essencials", vinculada a la renda, una recomanació que ja es va fer des del síndic però no s'ha complert, i ha requerit que es modulin els requisits per a l'ajuda per naixement, passant dels cinc anys anteriors als dos anteriors, com passa amb altres prestacions.

SALUT MENTAL

L'informe ha detectat carències en el sistema protector vinculades a la falta de recursos, amb un estancament en la lluita contra la segregació escolar i l'atenció a la salut mental, així com el recurs de l'acolliment familiar, que si bé detecta voluntat al Govern amb campanyes de promoció, el recurs ha deixat d'augmentar a l'últim any.

Els centres de salut mental infantils i juvenils (CSMIJ) "no donen una cobertura adequada a la demanda social existent", perquè l'increment del 29,9% dels pacients entre 2010 i 2015 ha reduït el nombre de visites per pacient --de les 6,5 el 2010 a les 5,9 del 2015--, el que ha afectat negativament la intensitat del tractament.

El síndic ha recomanat que es creuen programes i recursos específics per atendre les necessitats dels adolescents amb conductes disruptives, així com planificar millor la tornada amb les famílies, i han requerit a la Conselleria de Salut que busqui consens entre professionals sobre el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH), després de queixes de famílies faltades d'atenció.

Sobre els menors migrants no acompanyats en centres d'acollida, ha demanat que es redueixi el temps d'estada, disminuint els terminis d'espera per a l'assignació del recurs, o creant noves places --també residencials-- que evitin l'actual "sobreocupació" que detecta en els centres.

En els centres educatius, han exigit "més transparència a l'accés i la informació sobre el procés d'admissió", amb llistes públiques, i més protecció davant de l'assetjament al col·lectiu de menors LGTBI, mentre que han constatat desigualtats a l'accés de l'alumnat a internet i les noves tecnologies.

CÀSTIG FÍSIC

El síndic ha demanat que se suprimeixi la referència a la facultat de correcció dels progenitors --el càstig corporal-- en el Codi civil de Catalunya per evitar que aquesta ambigüitat pugui emparar el maltractament: "El que no admetem en relacions entre adults, tampoc en relacions amb nens", ha observat Larios.

Ribó ha subratllat que es tracta d'una recomanació del Comitè dels Drets del Nen de l'ONU, per la qual ja es va modificar el Codi civil espanyol i es va suprimir aquesta referència, així com el d'altres estats, mentre que la llei catalana la manté.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés