Publicat 06/07/2016 14:02

Síndic de Greuges investiga si el CIE ha millorat les condicions per les quals va tancar

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó (der.), junto al adjunto general, Jaume Saura
EUROPA PRESS

Qualifica els centres d'"autèntiques presons" i recrimina que s'interni per faltes administratives

BARCELONA, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici per investigar si el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona està en condicions de reobrir de manera imminent, com ha anunciat el Govern espanyol que farà, i comprovar si s'han revertit les faltes que van portar a tancar-lo per reformes, sota ordre judicial, ha explicat en roda de premsa aquest dimecres.

Ribó ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que comprovi la situació de les instal·lacions, per ser l'autoritat judicial de vigilància --amb dos magistrats i supervisió de Fiscalia--, i ha explicat que fins ara ha treballat amb "gran col·laboració" amb aquest tribunal, però ha estat nul·la la resposta de la Delegació del Govern a Catalunya, a la qual també ha demanat vigilància.

Ha dit que els drets legals i sanitaris eren seriosament deficitaris fins ara en aquest centre, i ha assegurat que anomenar-lo CIE és un eufemisme, perquè són "autèntiques presons" --a vegades amb condicions fins i tot pitjors, ha sostingut-- en les quals s'interna persones que només han comès l'error de no tenir els papers en regla, una falta administrativa a la qual es dóna un tractament penal, ha afegit.

Ribó s'ha dirigit a l'Institut Català de la Salut (ICS) per conèixer el model d'assistència mèdica i farmacològica que tindrà el centre quan reobri i quants facultatius estan previstos en jornades ordinàries i de guàrdia, després de les queixes rebudes per l'atenció sanitària els últims anys.

En aquesta mateixa línia de drets, també s'ha referit a la necessitat que els interns tinguin dret a l'assistència jurídica i de traductors, per a la qual s'han pres mesures per garantir-les des de la Generalitat, amb la col·laboració del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) i amb un acord amb l'Ajuntament de la ciutat.

El síndic ha requerit a l'Ajuntament de Barcelona informació sobre quin tipus de llicències d'activitats i urbanística tenen les instal·lacions, així com la situació de la tramitació de l'expedient de llicència d'obres, per saber si el centre compleix totes les legislacions, i ha assegurat que donarà a conèixer les resposta de les institucions al més aviat possible.

Ha criticat que en aquests centres s'interna persones amb faltes administratives al costat d'altres que han comès delictes penals, i ha indicat que no tenen raó de ser perquè ja existeixen les presons per als casos penals que requereixin internament, i que per a faltes administratives poden imposar-se mesures com l'obligació de personar-se en comissaria.

CONSELL EUROPEU

Ha demanat l'anàlisi conceptual dels drets d'acord amb els tractats internacionals i amb els codis d'organismes com l'ONU, el Consell d'Europa i la UE, així com l'anàlisi de les polítiques migratòries "que farien falta justament per pal·liar alguns efectes que volen solucionar-se directament amb CIE".

Ribó ha explicat que ha donat a conèixer la seva actuació al Comissari europeu de Drets Humans, la màxima autoritat en l'estructura d'aquesta institució europea, perquè emeti la seva resolució.

El síndic ha assegurat que "parlar de Drets Humans i de Jorge Fernández Díaz és contradictori", i ha dit que el seu comportament suposa un atac a l'Estat de Dret, per la qual cosa no reconeix la seva autoritat per defensar els drets, després d'observar que el ministre de l'Interior en funcions va anunciar que es reobrirà el centre quan s'acabin les obres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés