Actualitzat 31/03/2017 12:26

El Síndic de Greuges demana més control sobre els purins i reduir els porcs per granja

Catalunya té una part important del territori en el qual les fonts "no són potables"

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat aquest dijous més "control i rigor" sobre la gestió dels purins a Catalunya i ha proposat estudiar una reducció del nombre de porcs per cabanya --com han fet països com Alemanya--, així com una moratòria d'autoritzacions per a noves granges del sector porcí i un tribut perquè la indústria col·labori a depurar els residus que genera la seva activitat.

En un informe monogràfic, que ha lliurat al Parlament, ha investigat l'actual problemàtica d'excés de nitrats d'origen agrari en les masses d'aigua subterrània, i ha proposat que les administracions impulsin alternatives ecològiques per reduir la generació de nitrats, que es van veure parades amb el decret sobre les energies renovables, ha explicat aquest dijous en roda de premsa.

Ha demanat que hi hagi subvencions amb l'objectiu que en dos anys s'utilitzin en més de la meitat de les explotacions sistemes de depuració i plantes de compostatge --propis, llogats o cooperatius--, davant del fet que aquests mecanismes no superen el 30% de presència en les granges, ha afegit el director de Consum i Territori de la institució, Francesc Vendrell.

L'informe ha conclòs amb la necessitat de prioritzar en les polítiques una problemàtica que, deu anys després de la investigació que ja ha fet sobre aquesta temàtica el 2006, "encara no està resolta", i ha demanat que es recuperin immediatament els aqüífers contaminats i que es redacti un Pla director urbanístic d'ordenació de les explotacions ramaderes.

Ha recomanat que, davant de la importància del sector al PIB català --que representa el 3,6%--, s'impulsi una taula sectorial integrada per les conselleries d'Economia, Agricultura i Territori, amb l'objectiu d'analitzar anualment les dades del sector respecte a la necessitat de reduir la cabanya porcina en les granges, com a mesura per reduir els purins.

DOBLATGE D'ABOCAMENTS

Ha alertat que hi ha una falta de control, per exemple amb la pràctica "generalitzada" coneguda com el doblatge d'hectàrees, que consisteix a repetir un abocament de purins en un mateix terreny, ja sigui a falta d'abordatge o per consentiment de l'administració.

A Catalunya hi ha un territori de dimensions importants "en què les fonts no són potables", ha lamentat, i ha assenyalat que l'Estatut estableix el dret dels ciutadans a la protecció davant de la contaminació, així com que les polítiques mediambientals han de reduir la contaminació.

UN INFORME DE L'ACA

Ha proposat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) investigui quant costaria la depuració dels residus, i que fixi un o més tributs perquè sigui la indústria ramadera la que es faci càrrec de la despesa de la depuració dels residus que es generen amb aquesta activitat.

S'ha basat en un informe elaborat per l'ACA el mes de març passat, que revelava que el 69,3% dels municipis presenten excedents de nitrogen d'origen agrari i, d'aquests, el 47,9% tenien excedents de més de deu tones anuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés