Publicat 03/06/2016 14:14

El Síndic de Greuges demana controlar la contractació de seguretat privada davant de l'intrusisme

Francesc Vendrell, Rafael Ribó (Síndic de Greuges) abogado Jaume Bosch
EUROPA PRESS

Demana més competències del Govern en aquest sector i un codi municipal de contractació

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres més control sobre la seguretat privada per evitar l'intrusisme i males pràctiques que ha detectat.

Ho ha dit en roda de premsa, a la presentació d'un informe que recomana més competències per a la Generalitat en aquest sector i que els ajuntaments tinguin un codi de bones pràctiques en la contractació en aquest àmbit com ja ho té el Govern.

A l'Informe sobre la seguretat privada a Catalunya, que ha transmès al Parlament, Ribó recomana a l'administració catalana definir millor el paper d'aquesta seguretat, concretar els mecanismes de col·laboració entre la seguretat pública i privada, i crear un codi ètic amb el sector per definir les males pràctiques.

També ha demanat que la Llei de seguretat privada estatal es doti d'un reglament sancionador, que encara no s'ha desplegat després de dos anys, i ha constatat que el 80% de càmeres de seguretat a Catalunya estan sota control d'empreses privades, cosa que apunta a la necessitat de protegir els drets i que la privada compleixi amb el model de la seguretat pública.

El Ministeri d'Interior té les competències sobre seguretat privada, establint els requisits de la formació i un examen d'aptituds, i Ribó ha instat la Generalitat a reclamar més competències en aquest àmbit, per participar en la formació del personal.

De moment, el Govern podria recuperar la formació complementària per a aquests cossos que es va crear el 2007 i va recular d'usar, una capacitat recollida a l'Estatut que podria ser una mesura contra l'intrusisme.

L'informe --en què ha participat el director de relacions amb entitats i empreses del Síndic, Francesc Vendrell, i l'advocat expert en seguretat Jaume Bosch-- fa recomanacions per millorar el servei i sobre drets i llibertats, sobre les quals aprofundirà un segon informe en el qual estan treballant.

INTRUSISME

"Trobem pseudoefectius de seguretat privada sense capacitat per fer una tasca tan important", ha comentat Ribó, que ha recomanat una acció decidida del Govern i ha posat èmfasi que el món local es doti d'un codi de bones pràctiques per a la contractació, com el que té la Generalitat amb bons resultats.

Bosch ha alertat que, en la contractació de les administracions locals de seguretat privada --per a esdeveniments com fires, per exemple--, han detectat casos que s'han elegit empreses per ser una oferta més barata, i que no eren empreses homologades de seguretat i el personal no tenia la formació adequada, per la qual cosa crear aquest instrument de bones pràctiques amb un acord marc seria "un avanç importantíssim".

Entre d'altres recomanacions, el síndic destaca que les empreses haurien de tenir seu social real a Catalunya, i que deuria facilitar-se la impugnació sobre la contractació quan es demostra que no es compleixen les condicions, i també ha requerit més implicació de la Conselleria d'Interior i de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

"La seguretat privada ha de ser sempre un complement. Seria erroni que es produís un efecte de substitució que minvés la capacitat de la seguretat pública", ha dit Ribó, i ha remarcat que la privatització del sector no ha de portar a pensar que es rebaixen les garanties i drets, i ha posat com a exemple la necessitat de coordinació en àmbits com els aeroports.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés