Actualitzat 30/03/2017 08:12

La Setmana de Novel·la Històrica de Barcelona es bolcarà a l'Antic Egipte

El Quixot i Alexandre el Gran seran altres moments destacats del certamen

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

La quarta edició de la Setmana de Novel·la Històrica de Barcelona, que se celebra del dilluns 7 al divendres 11 de novembre al Born Centre de Cultura, es bolcarà aquest any a l'Antic Egipte, a més de tenir com a altres moment destacats la commemoració de l'arribada del Quixot a Barcelona i una reflexió sobre la vessant 'mediàtica' d'Alexandre el Gran.

En roda de premsa aquest divendres, el comissari del certamen Enric Calpena, ha explicat que la setmana se centrarà en aquest "passat remot" i, de fet, el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino ha recaigut --com ja s'ha anunciat-- a l'egiptòleg francès Christian Jacq, qui per problemes de salut no podrà ser a Barcelona per recollir-lo.

Tot i això, Egipte hi serà present de la mà dels novel·listes experts a l'àmbit Antonio Cabanas i Marc Orriols en el debat 'La fascinació per Egipte', i després la Setmana es traslladarà al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu per invitació de l'Associació d'Amics del Liceu per fer el debat 'El passat proper', amb els autors "top ten de vendes de novel·la" Maria Carme Roca, Imma Tubella i Ramon Solsona, i més tard el recinte acollirà 'El Liceu i la literatura'.

En qualitat de Ciutat de la Literatura Unesco, Barcelona celebrarà els 400 anys de l'arribada del Quixot, amb motiu de la publicació de la segona part de la novel·la de Miguel de Cervantes, i que es materialitzarà en una conferència del catedràtic Francisco Rico --màxim especialista en la matèria-- amb explicació d'episodis, que recitarà l'actor Lluís Soler.

CONFERÈNCIA "POP"

Un dels moments més destacats de la Setmana serà també la "conferència pop" del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) especialista en Alexandre el Gran Borja Antela: "La seva forma de fer té molt més en comú amb el rock que amb els acadèmics", ha dit Calpena, que ha pronosticat que la conferència 'Alexandre el Gran, una estrella mediàtica de l'Antiguitat' farà parlar molt.

L'islam també ocuparà un espai destacat en aquest certamen amb el debat 'L'islam i nosaltres en la literatura', que posarà en relleu la fascinació de la novel·la històrica pel món islàmic i que conduiran els autors de la matèria Jesús Sánchez Adalid, Joan Lauko i Teo Palacios.

Calpena ha animat també a no perdre's el debat entre els escriptors Chufo Llorens i Víctor Amela sobre com arribar al gran públic, i ha explicat a més que aquesta edició tancarà el mateix dia en què va acabar la Primera Guerra Mundial, i ho farà precisament amb el debat 'La guerra en la història novel·lada'.

També se celebraran altres trobades i taules rodones, a més d'una visita guiada al Museu Egipci de Barcelona i d'expandir-se als clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona durant la tardor, ha explicat Calpena.

Sobre l'estat del gènere, Calpena ha assegurat que segueix funcionant bé i que manté la seva presència en el panorama literari, però continua presentant problemes com que "malgrat que té supervendes, és difícil de consolidar unes compres estables", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés