Actualitzat 30/03/2017 07:41

El SEM utilitza un mètode pioner que "agilita" la detecció de l'ictus

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) utilitza un mètode pioner en el món, desenvolupat el 2011 per investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), que "agilita" la detecció de l'ictus, ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat en el marc del Dia Mundial de l'Ictus que se celebra aquest dissabte.

L'escala Rapid Arterial Occlusin Evaluation (Race) és un instrument que permet identificar els casos en els quals l'ictus és causat per l'obstrucció d'una de les grans artèries cerebrals, casos especialment greus i que suposen al voltant del 30% de tots els ictus.

Es tracta d'una eina "senzilla i ràpida" que s'aplica en menys d'un minut i mitjà, i que permet valorar la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del propi cos.

En els últims resultats, extrets del període de gener a setembre del 2016, s'ha observat un augment de l'aplicació de l'escala Race: al 80% de les activacions primàries del Codi ictus originades pel SEM a tot Catalunya s'ha realitzat aquest test.

Això suposa més d'un 26% que el 2014, quan el mètode s'aplicava en gairebé el 54% dels casos, i repercuteix en benefici dels hospitals receptors, ja que els permet organitzar els seus recursos segons la gravetat de l'ictus que s'ha detectat abans que arribi el pacient.

L'augment d'aplicació de l'escala, que el SEM vol expandir al 90% dels casos, incideix directament en la reducció del temps que transcorre des de la detecció de la malaltia fins al seu tractament definitiu, aspecte "clau" que redueix la mortalitat i minimitza les seqüeles neurològiques.

CODI ICTUS DES DEL 2006

Des de 2006 Catalunya té el Codi ictus, que permet identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com es pugui a l'hospital més pròxim per fer la derivació a hospitals terciaris.

Es calcula que en deu anys el Codi ictus ha evitat la mort de més de 1.700 persones a Catalunya, que cada any registra més de 13.000 ingressos per aquest episodi cerebral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés