Actualitzat 30/03/2017 16:03

El sector cultural clama contra un "abandonament" de les polítiques catalanes del sector

Demana un debat per abordar la precarietat de l'àmbit i un projecte sòlid

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

El sector cultural, especialment d'arts visuals, ha clamat aquest dimarts contra un "creixent abandonament" de les polítiques culturals de Generalitat i Ajuntament de Barcelona, als qui ha urgit a abordar la precarietat del sector i un projecte sòlid.

Ho ha dit el representant de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (Paac) Enric Maurí en el marc de la lectura d'un manifest conjunt pactat per aquesta plataforma amb l'Associació Catalana de Crítics d'Art (AccaA) i Xarxaprod.

Després de reivindicar la contribució de la cultura en el desenvolupament social, humanístic i econòmic a Catalunya, han lamentat el despropòsit "constant" al qual es veu sotmès el sector de les arts visuals, ha destacat la vicepresidenta d'Acca, Joana Hurtado.

A la Conselleria de Cultura de la Generalitat han recriminat una "absoluta falta de transparència" en polítiques culturals, i han mostrat la seva preocupació per un alt grau d'incertesa, deixadesa i falta de decisió en temes com un pla integral.

"Mantenir el pressupost del 0,6% del conjunt mostra un absolut menyspreu respecte a la importància que té la cultura al nostre país", destaquen en el document, que s'ha fet públic aquest dimarts i es farà arribar a les institucions esmentades.

El manifest arriba com un punt de partida de reivindicacions que seguiran després de "tocar fons", ha remarcat el president de Xarxaprod, Ramon Parramon, en una roda de premsa al centre d'Estudis Independents (Cei) del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba).

"GLOBUS SONDA"

Han lamentat que el conseller de Cultura, Santi Vila, hagi llançat alguns "globus sonda" per veure la reacció del sector, amb l'anunci d'una fira d'art a la capital catalana o canvis a l'Arts Santa Mònica.

A l'àrea d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona ha retret una politització i mercantilització dels concursos amb jurats sense professionals del sector, i ha posat com a exemple concursos com el Mercat de les Flors i el Grec Festival.

En el cas del Mercat de les Flors, ha lamentat que s'hagin inclòs assessors personals del mateix tinent d'alcalde Jaume Collboni.

"DESAPARICIÓ D'INGERÈNCIES" A L'ICUB

Com a mesura urgent, els promotors del manifest han demanat la "desaparició de tota ingerència d'assessors personals, fora del consell de Cultura de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub)".

Han reclamat a Collboni que l'Ajuntament barceloní no torni a les "velles polítiques" consistorials que no tenen en compte al sector, i han demanat que no es parli de cultura com a sinònim d'indústries creatives.

"Volem polítiques clares de suport a la creació en general i en especial a l'art i a la cultura contemporànies", han subratllat, i lamentat que l'Ajuntament torni a les polítiques culturals de la marca Barcelona, vinculada al format festival i empresa, sense que s'hagi pogut veure el Pla de Cultures impulsat per Berta Sureda.

De fet, el final del manifest recorda que la comunitat cultural ha iniciat una campanya de recollida de firmes que ja porta actualment més de 1.000 persones adherides amb el títol 'Volem que la política cultural a Barcelona ciutat canviï'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés