Actualitzat 31/03/2017 06:45

Santi Vila proposa una reforma del Conca per donar-li un "nou impuls" i independència

La renovació permetria aflorar un "pacte nacional per la cultura", diu el conseller

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha proposat aquest dimecres als grups parlamentaris la tasca de debatre i treballar en una reforma del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) per donar-li un "nou impuls" i independència.

Ho ha dit a la Comissió de Cultura del Parlament, que ha defensat la necessitat de rellançar aquest organisme creat el març del 2009 i que, des d'aleshores, ha travessat algunes crisis com la dimissió del seu primer president Xavier Bru de Sala, pocs mesos després de ser nomenat, i la dimissió en bloc d'11 dels 12 membres amb Francesc Guardans al front el 2011.

Per a Vila, "seria important per al Conca del futur que s'ocupi de l'avaluació i anàlisi de les polítiques públiques culturals del Govern, i alhora de la prescripció del que haurien de ser les polítiques culturals presents i de futur".

L'objectiu és que "aquest país resolgui un bon sistema d'indicadors i auditoria, que sigui científic i útil" per a la construcció de polítiques culturals d'acord amb informació veraç i lliure de la contesa política.

El titular de Cultura ha confiat que "un Conca novament reconegut i acreditat estaria en condicions d'aconseguir un gran pacte per a la cultura".

INDEPENDÈNCIA DE L'ORGANISME

Ha deixat en mans dels diferents grups parlamentaris la materialització de com garantir la independència del Conca, la real i la percebuda: "No hi haurà resistència perquè jugui un paper d'absoluta independència i reporti al Parlament com a últim i més important interlocutor".

El conseller ha dit que en aquesta legislatura es podrien deixar llestes les bases de la reforma perquè, després, es puguin prendre les decisions pertinents sobre un organisme que va néixer amb la mirada posada en un organisme, el Conseil des Arts et des Lettre del Quebec.

El conseller, que ha insistit que la cultura ha de quedar al marge de lluites partidistes i ha reivindicat el paper social del seu àmbit, ha dit que el Conca ha tingut encerts i dificultats, i ha publicat una desena d'informes.

Després de considerar la cultura com el "principal bastió de la democràcia", ha destacat la necessitat d'assumir-la com un element de cohesió social i garantia de preservació de les llibertats.

Ha exalçat la "persistent voluntat de ser i capacitat d'integració" de Catalunya, on la capacitat de transformar herència en riquesa és un distintiu.

Malgrat els anys, aquest territori manté una "agenda nacional, en el sentit de casa, i liberal, en el sentit universal", ha dit, i alhora ha demanat situar la cultura al centre de les agendes polítiques socials.

Tots els grups parlamentaris s'han mostrat partidaris d'una reforma del Conca amb la creació d'una comissió de treball a la cambra catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés