Publicat 02/03/2015 11:28

Sanitat cita les CA per decidir com pagar els medicaments de l'hepatitis C

Alfonso Alonso presenta el Plan de la Hepatitis C
EUROPA PRESS

MADRID, 2 març (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, es reunirà aquest dilluns amb les comunitats autònomes per analitzar el Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C i decidir els mecanismes de finançament que proposa el Ministeri d'Hisenda per poder pagar els 727 milions que els costaran els nous medicaments orals d'última generació.

A la reunió, de caràcter informal, acudiran representants de les conselleries de Sanitat de totes les comunitats per conèixer les alternatives que el Govern espanyol estudia per garantir la seva "estabilitat financera" davant del pagament d'aquests fàrmacs, que aconsegueixen la curació en més del 90% dels casos però presenten un preu molt elevat.

Segons ha constatat el Ministeri, a Espanya hi ha un total de 95.524 pacients diagnosticats; de tots ells, el comitè d'experts al qual Alonso va encarregar el pla el gener va determinar que els nous medicaments s'han d'utilitzar en una mica més de la meitat (51.964): els que presenten una fibrosi "significativa" al fetge, entre F2 i F4, i altres pacients més avançats que ja pateixen cirrosi, càncer hepàtic o han estat trasplantats.

Després de conèixer aquesta epidemiologia, Sanitat va renegociar el preu dels medicaments amb les companyies farmacèutiques gràcies a fórmules de risc compartit, una "tarifa plana" per la qual el Sistema Nacional de Salut (SNS) paga el mateix si el tractament dura les 12 setmanes establertes o cal ampliar-lo a 24 setmanes; el preu per volum (com més pacients, més baixa el preu), o el sostre de despesa.

Aquests mecanismes, i la competència generada per l'aparició de nous medicaments --l'abril n'hi haurà dos més de disponibles-- ha permès tancar un sostre de despesa global de 727 milions d'euros, fet que implica abaixar el cost del tractament dels 43.500 euros per pacient que preveia inicialment Sanitat fins a una mica més de 13.900 euros.

A més, ha acordat que el pagament es pugui fer en tres anys, el que suposaria uns 242 milions d'euros anuals, per garantir que els serveis de salut assegurin l'accés a aquests medicaments als pacients de manera immediata.

"Els laboratoris podran esperar per cobrar; les comunitats, per pagar, però qui està malalt no pot esperar per ser curat", defensava Alonso la setmana passada durant la presentació del pla.

Alonso va reconèixer que, en principi, les comunitats tenen capacitat financera per assumir aquesta despesa gràcies als estalvis que han aconseguit en la despesa farmacèutica els últims anys. De fet, va assegurar que només el gener i el febrer es van estalviar 150 milions gràcies al fet que fàrmacs per a altres patologies van perdre la patent i van baixar el preu.

Tot i això, i a fi de garantir que els tractaments s'usin de manera equitativa a totes les comunitats, està previst que Hisenda ofereixi "mecanismes de finançament suficients" per permetre emprendre el pagament "sigui quin sigui el moment en què s'hagin d'adquirir".

DE MOMENT NO HI HAURÀ PRESSUPOST ESPECÍFIC

La Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C (PLAFHC) considera que la mesura és insuficient i, per aquesta raó, aquest divendres va registrar al Congrés més de 200.000 firmes per exigir la creació d'una partida pressupostària específica perquè les comunitats puguin pagar aquests 727 milions.

"Ells són administradors de les arques públiques, han donat 30.000 milions d'euros per rescatar autovies i a nosaltres ens continuen negant una partida econòmica per rescatar les nostres vides. Ja n'hi ha prou", va denunciar el president de la plataforma, Mario Cortés, que tem que "les comunitats més riques puguin tractar els seus malalts i les més pobres o les que han robat més, es quedaran sense tractament".

El pressupost específic també va ser una petició constant dels grups parlamentaris de l'oposició i d'algunes comunitats, com Astúries o Andalusia, que a l'últim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) van reclamar una partida específica per poder fer front a la despesa d'aquests fàrmacs.

Una vegada les comunitats acceptin el pla i les condicions de finançament negociades pel Ministeri, caldrà convocar una nova reunió d'aquest organisme per donar el vistiplau definitiu a l'estratègia.

Tot i això, des de Sanitat asseguren que els nous criteris ja s'estan usant a l'hora d'atendre els pacients que necessiten medicació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés