Actualitzat 30/03/2017 01:35

Salvador Alemany, nou president del patronat del Liceu

Buscarà més finançament i aprofundirà que "no és incompatible l'excel·lència amb l'accessibilitat"

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El president d'Abertis, Salvador Alemany, ha estat designat aquest divendres president del patronat de la Fundació Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en substitució de Joaquim Molins, que ha presentat la seva dimissió per motius de salut després de més de tres anys en el càrrec, segons s'ha consensuat a una reunió al Palau de la Generalitat dels patrons i les administracions que formen part de l'òrgan.

Alemany ha explicat en roda de premsa que va néixer al Raval i que quan passava pel Teatre Romea i el Liceu els sentia a prop però "molt lluny, conceptualment, econòmicament i socialment", i ha reivindicat que el Liceu actual no és així, sinó que ha aconseguit generar mecanismes de facilitat i accessibilitat a tots els estaments de la societat.

De fet, ha assegurat que la seva missió és aprofundir en aquest relat que "no és incompatible l'excel·lència amb l'accessibilitat", fent un necessari esforç de presentació d'una institució d'excel·lència artística institucional com una institució oberta.

Ha assegurat que la seva missió serà "reenfocar el relat i el sistema d'aproximació de l'equipament a la societat de la qual forma part i a la qual serveix", i que un canvi de president és una oportunitat per efectuar aquest canvi de relat, intentant aconseguir que el Liceu convoqui emocions.

Alhora, Alemany ha celebrat el nou tractament fiscal "privilegiat" del Liceu a propòsit de l'efemèride dels 20 anys de la reobertura del teatre, per la qual tindrà bonificacions al fer un esdeveniment especial d'interès públic, cosa que veu com una palanca per acostar la sala a nous sectors del mecenatge, a més de la necessària recerca de finançament.

FINANÇAMENT I MECENATGE

"És una palanca que cal reactivar perquè encara no estem aconseguint les quantitats d'aportació privada que ha tingut el Liceu en els moments punta abans de la crisi", ha dit Alemany.

President del Consell de Mecenatge del Liceu des de setembre del 2015, ha manifestat la seva voluntat que algú el supleixi en aquest càrrec, ja que es reuneix molt sovint i desenvolupa molta activitat creativa, i precisament, ha reivindicat la necessitat d'una llei de mecenatge per seguir defensant que la cultura és "una inversió de país com l'educació", i ha explicat que la recerca de mecenes a Madrid és una línia en la qual es pot treballar més per posicionar el Liceu en la Champions dels teatres lírics.

"(A la reunió) he destacat la importància que tenia el fet que per a mi les quatre administracions estiguessin d'acord en el nomenament de la meva persona", ha dit en roda de premsa, afegint que un no pot assumir un repte d'aquestes proporcions si sap que no té el suport de tots els patrons, i en particular de les administracions representades al teatre.

Preguntat sobre la unanimitat del seu nomenament, Alemany ha dit: "No tinc notícia que no hi hagi consens", i ha reiterat que les administracions que formen part del patronat han estat a favor del seu nomenament.

"Sóc coneixedor d'alguna notícia sobre aquesta qüestió i persones de la Generalitat m'han dit que no és veritat, que no els ha arribat", ha dit sobre informacions que apuntaven a un veto d'ERC i la CUP al seu nomenament, i ha assegurat que no li consta que hagués cap tipus de problema, i que així i tot, no tindria cap inconvenient a tenir un diàleg amb qui vulgui.

"No sóc un melòman. M'han dit persones en les quals crec que el que és important és la gestió, el vincle social i la capacitat de relació amb els sectors que poden aproximar-se al Liceu. I m'ho he cregut i aquí estic", ha explicat.

Sobre Molins, ha dit que formarà part del patronat com a vocal de la Generalitat i "ajudarà en aquesta etapa que comença", ja que el teatre líric necessita un president que es dediqui al 100%, ha dit Alemany.

El nou president va néixer el novembre 1944 i és Llicenciat en Ciències Econòmiques, i presideix Abertis des del 2009, havent estat anteriorment conseller delegat de societat des de la creació del grup.

A més, és president de Saba Infraestructures des del mes de desembre del 2011, mentre que en la seva activitat institucional, és patró de la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona La Caixa i president de la Fundació Abertis; anteriorment ha estat president del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement de la Generalitat, president del Cercle d'Economia i president del Consell Social de la Universitat de Barcelona (UB).

En la seva activitat esportiva, destaca la presidència de la Secció de Bàsquet i la vicepresidència del FC Barcelona en el període 1986-2003, mentre que de la seva vessant social, és remarcable l'actual vicepresidència del Patronat de la Fundació Privada Institut de Neurorehabilitació Guttmann, a més d'haver estat anteriorment president de la Creu Roja a Barcelona.

Ha rebut nombroses distincions com la Medalla d'Or Creu Roja Espanyola (2007), la Creu de Sant Jordi de la Generlitat (2011), la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona (2011), Commendatore dell'ordine de la República italiana (2003), Comenda de l'Ordre Isabel la Catòlica (2014), i Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur (2015).

A més del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han assistit a la reunió el president sortint Joaquim Molins; la directora general de l'Inaem, Montserrat Iglesias; el diputat del Parlament Europeu Santi Fisas; el conseller de Cultura, Santi Vila; el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés