Publicat 05/05/2016 12:57

Salut relleva la direcció del SEM i obre un concurs públic per renovar-lo

El conseller de Salud, Toni Comín
EUROPA PRESS

Comín admet que "hi ha problemes d'implantació i de model" al transport sanitari

BARCELONA, 5 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha rellevat l'equip directiu del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i obrirà un concurs públic per renovar-lo, ha anunciat aquest dijous al Parlament el conseller Toni Comín en resposta a una interpel·lació d'Alba Vergés (JxSí) sobre el transport sanitari.

Tot i que no ha fet cap referència explícita a la investigació, l'anunci coincideix amb la decisió de la Fiscalia d'obrir diligències per l'adjudicació del servei de transport sanitari que va executar en l'anterior legislatura el llavors conseller Boi Ruiz.

"Hi haurà un canvi en l'equip directiu en el marc d'una nova etapa de transparència", ha dit Comín, que ha exalçat la tasca dels directius del SEM, especialment en la ideació i desenvolupament del concurs públic ara investigat arran d'una denúncia de la CUP.

"Però ara volem obrir una nova etapa" en què es prioritzi el desplegament del nou model de transport sanitari que es perseguia amb el concurs d'adjudicació, que ha demostrat problemes de funcionament, ha admès.

El Consell d'Administració del SEM assumirà les funcions directives "en període d'interinitat" mentre no s'elegeix un nou equip directiu del SEM, una empresa pública propietària del Servei Català de la Salut (CatSalut).

El relleu de la direcció "no exclou un reconeixement contundent a la seva tasca", però ara és moment de renovar-la i que tots els professionals que ho desitgin i estiguin capacitats puguin aspirar a integrar-la.

La Fiscalia ha encarregat la investigació a la Policia Nacional perquè analitzi els expedients d'adjudicació, després que la CUP hagi valorat "indicis de corrupció" en el concurs de més quantia de la passada legislatura, amb de 2.256 milions d'euros.

DISFUNCIONS AMB EL MODEL VIR

El nou servei de transport sanitari no només ha estat polèmic pel concurs d'adjudicació, sinó també pel seu funcionament: "Hi ha problemes d'implantació i de model. No dóna totes les seves virtuts amb tota la perfecció que convindria".

Comín ha avançat les primeres conclusions de dos informes encarregats per la seva Conselleria per analitzar el desplegament del nou model després de rebre nombroses queixes de treballadors i usuaris, especialment pel funcionament dels nous vehicles d'intervenció ràpida (VIR), en què viatja un metge per atendre 'in situ' als pacients i evitar trasllats a l'hospital.

Les dades revelen que els trasllats de pacients a l'hospital "s'acaben fent amb VIR en un 30% dels casos", per la qual cosa l'objectiu d'optimitzar els recursos no s'acaba de satisfer.

També apunten que es resolen 'in situ' un 21% dels casos gràcies als VIR però en un 97% d'ocasions es desplacen dos vehicles, "quan la gràcia és que si es resolen 'in situ' els problemes no calguin dos recursos".

"L'objectiu de no destinar recursos necessaris no es compleix", tot i que Comín ha apuntat que les disfuncions no responen a un mateix patró en tot el territori i que hi ha zones com les de Lleida i Girona en les quals el transport urgent ha millorat.

Comín traslladarà totes les dades en els pròxims dies als membres de la Comissió de Salut del Parlament perquè els grups puguin analitzar-los i consensuar el millor mecanisme per millorar les disfuncions del nou model.

El conseller aposta per mantenir el nou model però amb un "ajustament final territori per territori, sense haver de revertir-lo", si es té en compte la complexitat que significa i que calen més dades perquè encara és recent: s'ha implantat gradualment des de novembre del 2015 fins al mes de gener d'aquest any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés