Publicat 25/02/2016 19:22

Salut redistribuirà recursos a ambulatoris en funció de criteris socioeconòmics

Centro de atención primaria (CAP) de la Mina, ambulatorio
EUROPA PRESS

Encarrega un estudi a Aquas per reorganitzar o incrementar recursos davant de desigualtats

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat introduirà criteris socioeconòmics, com la taxa d'èxit escolar i d'atur --englobades a l'indicador Medea-- i l'indicador de farmàcia gratuïta, en l'assignació de recursos dels ambulatoris catalans amb la finalitat d'"atacar les desigualtats" en salut.

En atenció als mitjans davant del centre d'atenció primària (CAP) de La Mina, el conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat que ha encarregat a l'Agència de Qualitat (Aquas) un informe per abans d'estiu que dissenyi un "mapa de necessitats" que permeti redistribuir o augmentar recursos de manera més eficaç.

Una vegada s'hagi elaborat l'informe amb els nous indicadors socioeconòmics, el Servei Català de la Salut (CatSalut) "repensarà l'organització dels recursos de primària perquè compleixin el principi d'"igual necessitat, igual recursos", ha assegurat.

Segons ha dit, s'intentaran combinar dos tipus de solucions, que són l'increment de recursos i la redistribució dels recursos existents, una decisió que no es prendrà fins que no es tingui tota la informació tècnica sobre la taula.

Actualment es tenen en compte els elements de població, envelliment, distribució i renda mitjana de la zona, però Comín vol aprofundir en aquests criteris perquè, segons ha subratllat, és "una evidència científica" que les necessitats en salut són més elevades a les zones més desafavorides.

MENYS POBLACIÓ COM MÉS DESIGUALTAT

"És un camí que ja està iniciat però entenem que cal anar més lluny i aprofundir", ha sostingut Comín, que ha posat com a exemple el CAP de la Mina, que atén 16.000 persones, mentre que un ambulatori estàndard té una població assignada de 30.000 persones.

"Es tracta que els metges tinguin menys població per atendre quan la població té més dificultats, més necessitats, una càrrega de morbiditat més alta, una càrrega de malaltia més alta, hem de permetre que els professionals tinguin capacitat per respondre", ha assegurat el conseller.

Segons ha dit, es tracta de posar "tots els professionals necessaris" en funció de les necessitats de cada zona, fet que, si suposa una reorganització de recursos molt rellevant, s'haurà de fer en un període de temps més gran.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés