Actualitzat 08/09/2016 18:07

Salut Pública demana reforçar la prevenció si es viatja a l'Aràbia Saudita per brot de MERS-CoV

MERS, coronavirus
NIAID

Catalunya no ha registrat cap cas importat però alguns països europeus sí

BARCELONA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha recomanat aquest dijous reforçar les "mesures preventives" universals per a infeccions respiratòries en cas de viatjar a l'Aràbia Saudita per fer el pelegrinatge a la Meca, a causa del brot de la Síndrome Respiratori de l'Orient Mitjà (Mers-Cov, per les sigles en anglès).

En declaracions a Europa Press, la sotsdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, Mireia Jané, ha assegurat que Catalunya no ha registrat "cap cas" d'aquesta malaltia, que pot produir símptomes com febre, tos, malestar general i pneumònia.

Tot i això, sí hi ha hagut casos importats a nivell europeu, com a França, Reina Unit, Alemanya i Itàlia, i actualment aquesta malaltia --un tipus de coronavirus que va sorgir el 2012-- està actiu en 15 països de l'entorn d'Aràbia Saudita, afectant 1.800 persones i causant uns 650 morts, ja que té entre un 35% i un 40% de mortalitat, ha afegit.

"És una amenaça de salut pública; no és una emergència de salut pública internacional", ha exposat Mireia Jané al destacar que a nivell global s'està produint un degoteig de casos; per exemple: del 7 de juliol a l'11 d'agost es van detectar 33 nous casos a la península aràbiga.

"Recordem els consells a la població i als serveis sanitaris davant de la previsió de més moviment de persones d'anada i tornada en un món globalitzat", ha dit, al subratllar que està previst que la Meca rebi dos milions de pelegrins de tot el món amb motiu del 'Haij', que se celebra entre el 10 i el 13 de setembre.

CONSELLS ALS VIATGERS

Per reduir el risc de contagi, Salut Pública aconsella als pelegrins que acudeixin al metge si presenten símptomes al tornar, i recomana que quan es desplacin a l'Aràbia Saudita "limitin" el contacte pròxim amb persones que tinguin tos i esternuts, a més de netejar-se les mans freqüentment.

Els professionals sanitaris que atenguin a pacients procedents dels països d'Orient Mitjà i que tinguin simptomatologia greu respiratòria han de seguir el Procediment d'actuació davant de casos sospitosos produïts pel nou coronavirus i prendre precaucions de transmissió per contacte i per via aèria, a més de les estàndards.

El MERS-CoV és un coronavirus que produeix quadres clínics variables --des d'un refredat comú fins a una síndrome respiratori agut greu (Sars)-- i que mostra febre i símptomes respiratoris, com tos i dificultat respiratòria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés