Publicat 11/05/2016 13:16

Salut Pública aconsella limitar a dues vegades per setmana el consum de carn vermella en guarderies

Presentación de la Guía de recomendaciones para alimentación en primera infancia
EUROPA PRESS

Recomana combinar el triturat amb aliments trossejats, aixafats o sòlids sense risc

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha actualitzat la guia de 'Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)', que aconsella limitar a dues vegades per setmana el consum de carn vermella i elimina la presència de processats en els exemples de menús per a les guardaries, seguint l'alerta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Han presentat la guia aquest dimecres en roda de premsa, el secretari de l'ASPC, Joan Guix; la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas; la representant de la Societat Catalana de Pediatria, Maria Eugènia Ortolà; la coordinadora de guardaries de l'Ajuntament de Terrassa (Barcelona), Mercè Fontané, i la dietista-nutricionista de l'ASPC Gemma Salvador.

Salvador ha explicat que s'ha tingut totalment en compte la recomanació de l'OMS en l'actualització de la guia respecte a la del 2009, i que les quantitats de carn vermella estan "al voltant o per sota de les indicacions de l'OMS", qüestió que pot ser extrapolable a totes les guies d'alimentació infantil i també de menús escolars.

NO ALLARGAR EL TRITURAT

La guia també aconsella no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada, sinó intercalar-los amb trossejats, aixafats i sòlids, exceptuant aquells que puguin representar un "risc d'ennuegar-se", que s'introdueixen a partir dels tres anys.

Incorporar preparacions diferents dels triturats permet que el nen pugui menjar de manera autònoma i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments, segons la guia.

A més, garanteix un creixement adequat, educació alimentària --autonomia, hàbits motors i percepció de gustos i textures--, i una millor regulació de la fam-sacietat, ha explicat Salvador.

INTRODUCCIÓ PROGRESSIVA

Com a novetat, la guia determina que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i a partir dels sis mesos es poden oferir de manera gradual hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca --aixafats o mòlts-- i oli d'oliva verge.

Segons Ortolà, la introducció molt estricta d'aliments estava relacionada amb el risc d'al·lèrgies i d'algunes malalties de l'alimentació, si bé actualment "no hi ha evidència científica" sobre la relació entre la forma d'introduir els aliments i l'aparició d'al·lèrgies, pel que aconsella ser més flexible.

ELS NENS DECIDEIXEN LA QUANTITAT

Com també indica la guia per a menjadors escolars i famílies presentada el març, recomana deixar que els nens decideixin sobre la quantitat que desitgen menjar respectant els seus "senyals d'autoregulació innats" --excepte quan es tracta de carn, peix i ous--.

"Els cuidadors han de donar resposta a les manifestacions de fam-sacietat dels nens", ha exposat Salvador, si bé ha matisat que això no significa que mengin el que vulguin.

Exercir pressió sobre els nens perquè s'acabin el plat està vinculat a una major incidència de sobrepès i obesitat, com més resistència a menjar en aquell moment, a aversions a certs aliments, alteracions en els mecanismes de sacietat i altres conductes alimentàries poc saludables.

Segons Guix, la guia busca que l'alimentació dels petits sigui "variada, suficient, equilibrada i individualitzada", d'acord amb les necessitats del nen i no les normes paternes", davant de l'epidèmia de l'obesitat infantil i aposta per generar salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés