Actualitzat 14/09/2016 15:16

Salut inverteix 45 milions en vacunes aquest any, un 40% més

El conseller Antoni Comín
EUROPA PRESS

Comín es proposa augmentar la cobertura vacunal dels sanitaris del 19% al 90%

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat invertirà 45 milions d'euros en vacunes aquest any, cosa que representa un 40% més respecte a les partides vacunals del 2014 i 2015, ha explicat aquest dimecres el conseller Toni Comín.

En el marc d'una conferència impulsada per la Fundació Bamberg, el conseller ha atribuït el citat augment a la incorporació al calendari de les vacunes del pneumococ i la varicel·la des de juliol.

"Mai s'havia donat un increment relatiu tan gran de la inversió en polítiques de vacunació", ha subratllat Comín, que ha destacat que la cobertura vacunal en el primer any de vida és del 90%.

El titular de Salut ha emfatitzat que un dels objectius del departament és augmentar aquest percentatge fins al 100%, i ha dit que per molt que la vacunació no sigui obligatòria l'aposta és treballar com si ho fos.

Un altre dels reptes plantejats pel conseller a les portes del començament de la temporada de la grip ha estat el d'augmentar la cobertura vacunal dels sanitaris, que actualment és del 19%, i que Comín ha defensat elevar-la en el menor temps possible al 90%, apel·lant a una qüestió d'exemple.

Cada any s'administren 3,2 milions de dosis de vacunes a 1,5 milions de persones a Catalunya, que disposa de 1.276 centres vacunals, centres públics, privats, escoles, residències.

Durant el període 1985-2015, les campanyes de vacunació han permès reduir el 89% les incidències de les malalties infeccioses incloses al calendari, passant de 36.000 a 3.800 casos, ha informat Comín.

MIRADA SOCIAL PRÈVIA

Ha subratllat la necessitat de fer una "aproximació comunitària a l'hora de fer polítiques d'intervenció i prevenció", i d'aquesta manera tenir en compte els constants canvis socials que impacten en la gestió sanitària.

Així, ha destacat els canvis relacionats amb l'envelliment de la població, la tecnologia, la innovació tecnològica, la immigració, la major circulació global, la importació de malalties i el canvi climàtic.

En defensa seva d'una mirada social per governar el sistema sanitari, ha constatat una "correlació estreta entre obesitat i nivell d'estudis", segons dades del departament que apunten que l'obesitat té una freqüència del 26% en nens de primària i del 7% en universitaris.

El president de la Fundació Bamberg, Ignacio Para, ha destacat el paper de les vacunes preventives i terapèutiques, i ha subratllat la importància d'impulsar polítiques preventives de la malaltia, més que curatives.

El director de Relacions Institucionals de Sanofi Pasteur MSD, Pedro Alsina, ha defensat el poder de les vacunes com una de les mesures més cost-efectives per darrere de la potabilització de les aigües, i ha subratllat que el 2015 les comunitats autònomes van invertir 172 milions d'euros a aquest final.

Per cada euro invertit es recuperen entre 3,9 i 4,9 euros en estalvi de costos, el que contribueix a la sostenibilitat del sistema sanitari, ha subratllat, i ha recordat que Catalunya ha estat pionera en vacunació i que Barcelona es va avançar el 1973 amb el primer calendari vacunal de l'Estat.

DESCONFIANÇA VACUNAL

Ha admès que "un segment de la població està generant una desconfiança creixent en les vacunes i en les institucions sanitàries", que ha urgit tallar amb un treball conjunt de les autoritats i personal sanitari, al qual ha cridat a prendre exemple amb més cobertura vacunal per la grip.

Ha titllat d'"egoistes socials" els pares que decideixen no vacunar als seus fills, i els ha acusat d'aprofitar-se de la protecció col·lectiva que els atorga que la immensa majoria de la població es troba immunitzada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés