Publicat 14/03/2016 11:29

Salut introdueix la vacuna del pneumococ i la varicel·la en el nou calendari vacunal

Vacuna
PIXABAY

BARCELONA, 14 març (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut ha anunciat aquest dilluns que avançarà a l'estiu l'aplicació del nou calendari de vacunacions sistemàtiques que inclourà per primera vegada la vacuna contra el pneumococ i contra la varicel·la en la primera infància, després de la decisió de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) seguint la recomanació del seu consell assessor de vacunacions, ha informat el departament en un comunicat.

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar al gener un nou calendari vacunal que es va proposar de posar en marxa a tot Espanya a començaments del 2017, si bé Catalunya ha decidit avançar la seva aplicació aprofitant la incorporació d'aquestes dues vacunes el 2016 "per integrar de cop tots els canvis".

Salut Pública està elaborant la normativa corresponent al nou calendari, adquirint les vacunes i adaptant els sistemes de registre, i preveu que es posi en marxa prop de l'estiu, que s'apliqui als nascuts a partir del gener d'aquest any i que el cost de les vacunes l'assumeixi la Generalitat, ha recalcat el departament.

La vacuna contra el pneumococ, la inclusió de la qual es va anunciar al gener al calendari vacunal, s'administrarà als dos, quatre i onze mesos d'edat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, i la vacuna contra la varicel·la s'inclourà als 15 mesos, als tres anys i es mantindrà per a nens d'11 i 12 anys --sisè de primària-- si no han patit la malaltia o si no han estat prèviament vacunats.

REAJUSTAMENT DE DATES I DOSIS

El nou calendari preveu un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes: l'hexavalent, que fins ara s'administrava als dos, quatre i sis mesos d'edat passarà a donar-se als dos, quatre i 11 mesos, i la DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) - VPI (injectable contra la poliomielitis) s'administrarà als sis anys quan estigui disponible a escala estatal.

La triple vírica --xarampió, rubèola i parotiditis-- s'administrarà als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosi quedarà fixada als tres anys, i la vacuna contra el meningococ C conjugada, que es posava als dos, sis i 15 mesos, ara es farà als quatre i 12 mesos, i es manté la dels 11-12 anys.

La dosi de la vacuna contra l'hepatitis A, que s'administrava als 12 mesos, ara passa als 15 mesos; la vacuna pentavalent desapareix del calendari perquè s'ha observat que amb les tres dosis d'hexavalente "ja no cal", i la vacuna antipneumocòccica 23-valent, es començarà a administrar a partir dels 65 anys.

MÉS DE 3,2 MILIONS DE DOSIS

Segons Salut Pública, cada any s'administren a Catalunya més de 3,2 milions de dosis a més d'1,5 milions de persones, que prevenen més de 35.000 casos de malaltia, per la qual cosa "s'evita el sofriment associat a aquestes malalties i també els costos sanitaris i socials que impliquen".

Entre el 1984 i el 2014, el nombre de casos declarats de malalties vacunables a Catalunya ha passat de 36.740 a 1.524: els de tos ferina han passat de 5.745 a 1.116; el xarampió, de 2.229 a 142; el tètanus, de 22 a 1; la parotiditis, de 20.576 a 264, i la rubèola, de 8.168 a un.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés