Actualitzat 31/03/2017 00:44

Salut busca un "pacte polític" per reformar l'atenció primària a Catalunya

L'oposició critica que Comín informi abans els mitjans que el Parlament

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat una proposta de reforma de l'atenció primària per al març del 2017 que busca un "pacte polític" amb els grups parlamentaris perquè no depengui del context parlamentari o governamental.

Ha comparegut aquest dijous a la Comissió de Salut del Parlament per detallar la nova orientació per als ambulatoris, després que aquest dimecres avancés als mitjans la nova assignació de recursos amb criteris socioeconòmics.

La proposta versa sobre un document amb deu recomanacions i 24 línies estratègiques elaborat per un grup d'experts que la Conselleria ha assumit com a propi i que aconsella en el seu primer punt arribar a aquest pacte polític per preservar les bases del model.

El febrer culminarà el treball del grup d'experts, a partir del qual s'elaborarà la primera versió del pla estratègic de l'atenció primària sumant les esmenes dels partits, i Salut ho tindrà llest el mes de març del 2017 perquè es comenci a aplicar de manera progressiva el 2020.

La reforma pretén afrontar els canvis que s'han produït en els últims 20 anys: demogràfics, epidemiològics i culturals, com per exemple l'envelliment de la població, les onades migratòries, la cronicitat o les noves tecnologies, segons Comín.

"MODEL PSICOSOCIAL"

En el document, els experts defensen orientar l'atenció primària cap a un "model psicosocial" que tingui en compte els determinants en salut, i definir clarament la cartera de serveis dels equips d'atenció primària (Eap) i els seus professionals.

També proposa definir i implantar un sistema de pagament d'acord amb el model, i millorar l'instrument de contractació, a més de normalitzar la contractació amb l'Institut Català de la Salut (ICS).

Advoca per dimensionar els recursos dels Eap; facilitar la seva autonomia de gestió; millorar el reconeixement social i condicions laborals dels professionals; millorar l'oferta de formació continuada, i optimitzar l'ús de les noves tecnologies.

EL DOMICILI: "ESPAI ASSISTENCIAL"

Per afrontar el repte de l'envelliment i la cronicitat, el departament planteja intensificar l'atenció domiciliària amb la finalitat que "les cases siguin un espai assistencial", ja que no es pot fer tot en els llits dels hospitals, segons el conseller.

Un altre aspecte és la "integració" entre la salut assistencial i la comunitària, també a través d'un sistema d'informació unificat entre tots els nivells assistencials, l'àmbit d'atenció social i els diferents proveïdors del sistema.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

L'oposició ha coincidit a criticar que Comín informés abans als mitjans --amb una roda de premsa aquest dimecres-- que als grups sobre una part d'aquesta reforma, la que concerneix al nou indicador que permetrà assignar més recursos als ambulatoris més desafavorits.

"Tenim un greu problema d'estètica a Catalunya en matèria sanitària", ha criticat Jorge Soler (C's), i des del PSC, Assumpta Escarp, ha recriminat a Comín que s'ompli la boca de participació quan després no és real, a més de recordar que l'atenció primària ha patit una retallada del 20% els últims anys.

Santi Rodríguez (PP) ha mostrat la seva decepció per la proposta i ha exigit a Comín que solucioni el problemes de les llistes d'espera a l'esmentar un cas concret: "Remedios ha demanat hora al seu CAP i li van donar visita para d'aquí 18 dies".

Tant SíQueEsPot com la CUP han celebrat la major inversió per als CAP amb més necessitats socioeconòmiques, i Albano Dante Fachín (SíQueEsPot) ha vist un canvi en el conseller en recordar el seu antecessor: "Amb Boi Ruiz vivíem una dictadura sanitària".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés