Actualitzat 07/03/2016 14:15

Salut aconsella reduir la ració del menú escolar i repetir de primer plat

Comedor escolar
AYUNTAMIENTO DE SANTANDER

Avisa de l'"aversió" a aliments si es força els nens a acabar-se el plat

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha llançat aquest dilluns una guia dirigida als menjadors escolars i a les famílies que aconsella reduir la ració del menú i donar l'opció als nens de repetir, especialment del primer plat --si són verdures-- i de les postres --fruita--, i que es limiti amb una quantitat moderada el segon plat, perquè sol ser de carn.

En una roda de premsa aquest dilluns, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha presentat la guia 'Acompanyar els àpats dels infants: consells per a menjadors escolars i per les famílies', juntament a la coordinadora del text Gemma Salvador; el director general d'atenció a la família i comunitat educativa de la Conselleria d'Ensenyament, Jordi Miró, i la representant de la Societat Catalana de Pediatria Laia Asso.

El document proposa que els adults estableixin què, on i quan menja el petit, però deixant que el menor participi en la decisió sobre les quantitats de l'àpat, fet que permetrà promoure la seva responsabilitat davant de l'alimentació i és una "bona estratègia per reduir la deixalla alimentària", tot i que als menjadors escolars és molt baixa, ha precisat Salvador.

DESACONSELLEN INSISTIR

Fer el contrari, és a dir, insistir molt el menor perquè s'acabi el plat --racions estàndards-- no condueix a una bona acceptació de l'aliment, sinó que, segons Salvador, pot generar una "resistència més elevada a menjar, aversió a certs aliments, alteracions en el mecanisme de fam-sacietat, i altres conductes alimentàries que poden persistir en l'edat adulta".

La pediatra Laia Asso ha recordat que perquè un nou aliment sigui acceptat es necessiten diversos oferiments --fins a 15 intents--, mentre que moltes famílies desisteixen en el segon rebuig, i Salvador ha afegit que es tracta d'una "pluja fina" d'accions al llarg del temps per aconseguir l'acceptació d'un determinat aliment.

La guia també apunta que l'acompanyament dels adults ha de ser respectuós, sense coaccions i afegeix que han de tenir en consideració els gustos i la sensació de fam dels nens, ja que hi ha estudis que assenyalen que els pares fan que els fills mengin més que no indica el seu mecanisme de fam-sacietat, fet que no és adequat, especialment, "a la societat de l'abundància" actual, segons afirma el document.

Un dels objectius de la guia és fer una acció preventiva perquè els nens no desenvolupin sobrepès i obesitat, fet que considera un dels principals problemes en salut pública, ja que afecta un 30,4% dels nens d'entre 6 i 12 anys tenen obesitat o sobrepès --un 11,7% obesitat i un 18,7% sobrepès--: "Ens preocupa enormement", ha sentenciat Guix.

També desaconsella utilitzar frases remarcant els beneficis per a la salut d'un determinat aliment per persuadir que s'ho mengi, com per exemple 'et farà fort', 't'ajudarà a créixer', entre d'altres, ja que diversos estudis han determinat que provoca l'efecte contrari.

30 MINUTS PER MENJAR

A més, el document insta a no limitar el consum de pa i aigua, i a facilitar un temps no inferior als 30 minuts per menjar amb tranquil·litat i no obligar cap nen a quedar-se assegut a la taula més temps del raonable perquè s'ho acabi tot.

"El moment de l'àpat és una bona oportunitat per a la comunicació i transmissió de valors i hàbits i també per iniciar petites responsabilitats en relació amb la seva alimentació", ha sostingut la coordinadora de la guia, en defensar que aquest moment ha de ser relaxat, desitjat i agradable perquè facilita la ingesta d'aliments i l'acceptació de nous.

Asso ha celebrat la guia, ja que considera que s'ha avançat molt en el que calia menjar i ara es vol aprofundir en el "com" perquè sigui de la forma més d'èxit possible, i s'ha compromès a difondre el contingut de la guia des de la Societat Catalana de Pediatria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés