Actualitzat 30/03/2017 10:17

Saïd El Kadaoui retrata la influència de la mirada europea sobre els migrants

"La identitat té molt a veure amb la mirada de l'altre", reflexiona l'autor de 'No'

BARCELONA, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El psicòleg i professor Saïd El Kadaoui Moussaoui explora la identitat dels migrants i els seus fills, condicionada per la "mirada europea", en la seva novel·la 'No' (Catedral), en què un professor de literatura en plena crisis dels 40 explica el seu dia a dia a un amic que ha tornat al Marroc, d'on tots dos són originaris.

Amb una estructura de diari íntim, el protagonista aborda temes com el pas del temps i els canvis que experimenta el cos, que han permès a l'escriptor adoptar un to d'humor: "A veure si això de fer-se gran és guanyar en carn i perdre en somnis...", reflexiona en el llibre, ha explicat l'autor català d'origen marroquí en una entrevista d'Europa Press.

La novel·la explora les contradiccions i sentiments que el personatge --que no té nom-- veu en els fills dels immigrants, una segona generació amb la qual El Kadaoui ha treballat en diferents centres sociosanitaris per a nens i adolescents i, al llarg de la seva carrera com a psicòleg i professor, s'ha fixat el conflicte identitari que poden viure i com tractar-los.

En molts municipis catalans ha vist interès a donar-los un tracte adequat, amb cursos als quals, a més dels tècnics, assisteixen també els regidors, però a nivell 'macro' ha observat que "hi ha prejudicis, por, i xenofòbia", que acaben formant part també de la identitat dels fills dels migrants.

LA MIRADA EUROPEA

"La identitat té molt a veure amb la mirada de l'altre", i Europa la vincula amb l'origen, en comptes d'amb el lloc en el qual viu la persona, i sense assumir que algú anomenat Mohammad pot ser europeu i que existeix un Islam europeu.

Quan els joves creixen en aquest context se senten estrangers tot i ser europeus, ha assenyalat, i ha apostat per treballar perquè això no passi, també a nivell individual, i sense caure en el victimisme.

Al "dur procés de deixar enrere el mateix país", se suma aquest rebuig, i es donen situacions problemàtiques quan alguns es tanquen en la religió, que és fàcil d'identificar com a pròpia per no perdre la identitat, o bé idealitza el país d'origen, mentre que altres cauen en una hiperadaptació, que nega aquestes arrels, ha lamentat l'escriptor, nascut a Beni-Sidel (Marroc).

El protagonista es dirigeix al seu amic que ha tornat, "perquè té una experiència del Marroc molt millor" i manté vincles, mentre que ell no pot perquè se sent més europeu, el que li confronta amb una enveja suportable que li fa adonar-se que és un europeu musulmà i marroquí.

El que atrapa al personatge és la pregunta de què vol, davant de la incapacitat de comprometre's amb la seva núvia i amb certa obsessió pel sexe i la seducció, un tema que l'ocupa i que ha servit a l'escriptor per mostrar aspectes íntims de la personalitat del protagonista, a més dels migrants que observa.

"Quan hi ha una cultura molt tancada en aquest aspecte, a l'individu pot donar-se una situació d'hipersexualitat, de veure sexe per tots costats", una paradoxa que ha destacat que no només té a veure amb l'Islam, sinó que també és cultural, com per exemple ocorre també a un personatge jueu ortodox d'un llibre de Philip Roth, autor del qual es declara admirador, al costat de Hanif Kureishi.

El protagonista observa una varietat infinita en els migrants i l'entristeix que hi hagi persones que s'identifiquin amb una forma d'entendre la religió violenta --la dels terroristes--, que en realitat no té a veure amb la religió sinó "amb el diàleg que fas amb el teu origen" i com s'interpreta, al costat d 'experiències de racisme, xenofòbia i una religió que alguns sectors utilitzen.

COMPLIR 40

El Kadaoui ha començat a escriure el llibre quan tenia uns 35 anys: "Em vaig posar a la pell d'un de 40, i m'ha anat il·lustrant sobre coses que ara, que tinc 41, em trobo", ha explicat l'autor, que ha confessat sentir-se més identificat amb el personatge de l'amic, que com ell està casat i té fills.

Ha compaginat l'escriptura d'aquest llibre amb altres ja publicats i 'Selfis', escrit al costat de Ricard Ruiz i que publicarà el gener.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés