Publicat 15/03/2016 21:05

Romeva reclama a l'Estat "desbloquejar" l'arribada de refugiats a Catalunya

El conseller R.Romeva y la alcaldesa de Lampedusa y Linosa G.Nicolini
EUROPA PRESS

Lamenta que el territori està "pres" per una decisió del Govern espanyol

BARCELONA, 15 març (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha reclamat aquest dimarts a l'Estat "desbloquejar" l'arribada de persones refugiades a Catalunya que, ha dit, se sent apressada a donar resposta davant d'aquesta crisi humanitària.

En un col·loqui al costat de l'alcaldessa de Lampedusa i Linosa (Itàlia), Giuseppina Nicolini, ha insistit que Catalunya està "en disposició de donar resposta de manera immediata a centenars de persones", i l'únic que falta és voluntat política de l'Estat, que és el que té competència en la matèria.

"La imatge que a Catalunya no s'està fent res és falsa", ha desmentit Romeva, que ha dit que al territori s'està acollint persones que no vénen de Síria directament, sinó d'Ucraïna i Somàlia.

"Hi ha persones refugiades que són ateses per entitats, tot i que encara no se'ls ha concedit el seu estatus de refugiat", ha remarcat Romeva, que ha assegurat que Generalitat, ajuntaments i societat civil estan preparats.

"No podem creure que, pel fet que no s'estigui fent tot el que potencialment podem fer, això signifiqui que no estem fent res", ha dit el conseller, en espera d'que la consellera d'Ocupació, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, valori la situació aquest dimecres en roda de premsa.

SEGREST DEL PROJECTE EUROPEU

El conseller ha acusat aquest dimarts els Estats de "segrestar" el projecte europeu amb la seva inacció davant de la crisi humanitària i de refugiats, i ha defensat que el canvi de terminologia d'immigrant per refugiat amaga el drama humanitari que hi ha darrere.

"Li pots canviar el nom, però segueixes tenint el mateix problema", ha criticat Romeva a l'acte que coincideix amb el lliurament del Premi per la Pau de l'Associacions de les Nacions Unides a Espanya i la Diputació de Barcelona a l'alcaldessa de Lampedusa i Linosa, així com amb el cinquè aniversari del començament de la guerra de Síria.

Sobre el projecte europeu, l'alcaldessa italiana ha recalcat la necessitat de preservar els principis: "En un naufragi no només moren les persones, sinó els valors per construir l'Europa que volem".

EL MAR COM A PONT

Segons Nicolini, "l'anòmal és pensar que el mar pot ser una frontera i no un pont" i és inacceptable que el crit d'asil a Europa només el puguin demanar els que arriben vius.

Ha constatat que Lampedusa ha patit durant molts anys aïllament i soledat, d'Europa, però també del Govern italià durant alguns anys amb les expulsions promogudes pel ministre de l'Interior, Roberto Maroni, del partit d'extrema dreta Lliga Nord.

L'alcaldessa ha observat que els ciutadans de la seva illa "mai han tingut por ni s'han sentit envaïts"; i ha dit que, en canvi, tenen por de les polítiques de tancada perquè són injustes per als que arriben.

"Lampedusa és un dels llocs més bonics del Mediterrani, i no mereixem que només se'ns conegui per això", ha lamentat Nicolini.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés