Actualitzat 27/11/2016 11:12

La reforma horària proposarà que les escoles acabin a les 16 hores

Imagen de un reloj
EUROPA PRESS

Preveu tarifes especials per al transport públic en les noves hores punta

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

La reforma horària proposarà un horari escolar de 8.00 a 16.00 hores, amb un temps per menjar compactat entre les 12.00 i les 14.00 a partir del curs 2018-2019, segons recull la Proposició de Llei de reforma horària, a la qual ha tingut accés Europa Press.

En espera de ser aprovat pels grups parlamentaris i debatut, el text recomana que les activitats extraescolars abracin entre les 16.00 i les 19.00 hores, mentre que les universitats concentrarien l'horari lectiu entre les 8.00 i les 19.00, en lloc d'acabar a les 21.00.

L'impulsor de la reforma i diputat al Parlament Fabian Mohedano ha explicat que la iniciativa --que té l'objectiu d'avançar les hores dels menjars i de somni per millorar la salut, la productivitat laboral i la sostenibilitat-- es realitzarà amb una coordinació en tots els àmbits de la vida quotidiana, i promovent les jornades compactades --amb períodes curts per menjar cap a les 13.00-- per davant de les intensives --que endarrereixen el dinar--.

Està previst que la iniciativa es posi en marxa al començament del curs escolar que començarà el setembre de 2018, després d'un període de transició en el qual els poders públics competents faran un "seguiment de l'aplicació", ha destacat en declaracions a Europa Press.

Així, preveuen que es coordini racionalment la sortida de les escoles amb una jornada laboral flexible, així com els horaris del 'prime time' televisiu --entre les 20.00 i les 23.00--, per garantir per exemple que els pares puguin recollir als fills a la sortida i que l'hora punta televisiva coincideixi amb l'hora a la qual sopin la majoria de persones.

Les administracions públiques catalanes "han d'adoptar mesures que incentivin, fomentin i promoguin" la reforma, com recull la proposta de llei, davant del fet que Catalunya no té competències per obligar el seu compliment, però sí per fer polítiques que animin a adoptar-la i fomentin un canvi d'hàbits amb una acció educativa, ha afegit Mohedano.

TRANSPORT PÚBLIC

El text preveu una adaptació del transport públic, amb "tarifes especials per incentivar l'ús" en la nova hora punta, i garantint el reforç en el moment de màxima afluència.

La llei promourà una jornada laboral compacta, anticipant l'hora de sortida --davant del fet que el 40% dels treballadors surten més tard de les 18.00-- i amb una pausa curta per als menjars, però evitant el model intensiu i el "desastre" que suposa per a la salut sortir a les 15.00 i dinar a les 16.00.

Insten a adoptar una "flexibilitat pactada" entre treballadors i empreses, amb propostes metodològiques que faciliten als empresaris, i amb una mesura que a més d'alliberar temps per a ús personal, familiar i social, redueix també l'absentisme injustificat i millora la productivitat.

"L'impediment més gran que tenim és la por al canvi, la ignorància" i el desconeixement de per què existeixen els horaris actuals, ha explicat l'impulsor, que ha lamentat que a l'Estat ha ocorregut una degradació, des de la dècada de 1960, en què es tendeix a allargar les hores presencials en el lloc de treball en lloc d'augmentar la productivitat per acabar abans, com la majoria de països europeus.

CORESPONSABILITAT

Aquesta flexibilitat horària facilitaria la "coresponsabilitat" en les tasques domèstiques, davant de les actuals desigualtats de gènere que fan que les dones tinguin nivells més alts d'estrès i visquin una jornada laboral doble, ha assenyalat a Europa Press la directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel.

La psicòloga social, que forma part de l'equip impulsor d'aquesta reforma, ha observat que si hagués conciliació laboral --que només faciliten el 30% de les empreses-- per als dos sexes es reduiria el descens de les expectatives laborals que acostuma a comportar per a les dones sol·licitar una jornada reduïda per tenir més temps per a tasques de cura.

Berbel i Mohedano han afegit que, per aconseguir aquesta paritat, caldria combinar la reforma amb polítiques com, per exemple, permisos de maternitat i paternitat per als dos progenitors, que fossin intransferibles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés