Publicat 09/02/2016 16:49

Recapten fons per implantar una immunoteràpia pionera contra la leucèmia al Clínic

El equipo del Hospital Clínic y las impulsoras del Proyecto Ari
EUROPA PRESS

El Projecte Ari convoca un concert de Love of Lesbian el 25 de febrer

BARCELONA, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

El Projecte Assistència Recerca Intensiva (Ari) vol recaptar fons per implantar a l'Hospital Clínic el tractament conegut com a Cart, una immunoteràpia innovadora que només s'ofereix en alguns hospitals dels Estats Units, i començar la seva fase d'assaig clínic amb pacients, de manera pionera a Europa, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el director de l'hospital, Josep M. Campistol.

Els receptors quimèrics d'antígens (Car) són immunoreceptors sintètics que poden redirigir els limfòcits T del propi pacient a matar cèl·lules tumorals de manera selectiva: el Cart és capaç d'eliminar la leucèmia linfoblàstica aguda, resistent als tractaments convencionals, fins al 85% dels pacients, a més d'evitar recaigudes perquè persisteix a l'organisme durant anys --un 'fàrmac viu'--.

Un concert de Love of Lesbian el 25 de febrer --amb entrades exhaurides-- iniciarà el projecte Ari, que destinarà part dels fons a consolidar la Unitat d'Atenció Domiciliària (UAD) de l'hospital, per millorar l'assistència dels pacients i reduir el seu risc d'infecció, a l'evitar que passin dies en urgències, en contacte amb altres pacients, i deixant lliures els llits que haurien ocupat al centre.

ASSAIG EN 10 PACIENTS

Un equip multidisciplinari del Clínic ha treballat en la investigació del tractament i estan en espera de poder iniciar un assaig clínic amb deu pacients, per veure "la seguretat, l'eficàcia i la dosi de cèl·lules que cal utilitzar", ha explicat el director de l'Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques (ICMHO), Álvaro Urbano-Ispizua.

Urbano ha calculat un cost de mig milió d'euros per a aquest assaig i, en cas d'aconseguir recaptar-lo, ha avançat que esperen poder aplicar-lo en sis mesos, restant importància al fet de ser els primers --front a Alemanya, el Regne Unit i França, que també treballen en la teràpia--.

Com està en aquesta fase inicial, el Cart s'aplica en malalts de leucèmia limfoide aguda o crònica, en els que no ha donat bon resultat altres tractaments o hi ha hagut un rebuig d'un trasplantament, però Urbà ha avançat que "és molt possible que més endavant sigui un tractament de primera línia".

La farmacèutica Novartis té patentat el gen que permet el tractament, però l'Hospital Clínic ha pogut desenvolupar-lo gràcies al fet que tenia patentat un gen semblant, però no idèntic, que reconeix la mateixa molècula però en una zona diferent, ha revelat Urbano.

Esperen que l'Hospital Clínic merita una plataforma d'aquesta immunoteràpia per a pacients de Catalunya i Espanya, i Campistol ha avançat que està en contacte amb el CatSalut i la setmana passada es va reunir amb el seu sotsdirector, Josep M. Argimon, però que com el sistema públic no pot cobrir els assajos clínics, de moment calen els recursos de la campanya.

LA CAMPANYA ARI

El Projecte Ari sorgeix de l'impuls d'Ariana Benede, una jove que ha superat una leucèmia i que ha iniciat l'organització del concert solidari amb la intenció que altres malalts que passin de tan mateix com ella puguin beneficiar-se del tractament pioner.

Urbano ha destacat que part dels fons es destinaran a l'atenció domiciliària d'aquests pacients per evitar que, a causa de la saturació de la sanitat, puguin estar "tres o quatre dies en una llitera en urgències", en contacte amb altres malalts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés