Publicat 16/05/2016 13:54

Realitzen el primer trasplantament hepàtic a Espanya d'adult viu a nadó per laparoscòpia

El consejero (centro) mira a la bebé, sostenida por su madre, junto a su tía
EUROPA PRESS

CÒRDOVA, 16 maig (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Universitari Reina Sofia de Córdoba ha portat a terme el primer trasplantament hepàtic a Espanya de donant viu adult per laparoscòpia a pacient infantil, en aquest cas a Emma, una nadó que en el moment de la intervenció tenia nou mesos.

Així ho ha destacat aquest dilluns, en roda de premsa a l'hospital, el conseller de Salut de la Junta d'Andalusia, Aquilino Alonso, que ha subratllat la singularitat de l'operació, ja que l'extracció de part del fetge per laparoscòpia de la donant, Ana Rodríguez, de 35 anys i tieta materna d'Emma, que ara té onze mesos, "és mínimament invasiva i no altera el resultat final", que ha estat positiu per a totes dues.

Els detalls d'aquest cas sense precedents en el sistema nacional de salut, segons ha pogut confirmar l'Organització Nacional de Trasplantaments, els ha donat a conèixer Alonso al costat de l'equip responsable d'aquesta intervenció, encapçalat pel director de la Unitat de Gestió Clínica de Cirurgia General i Digestiva, Javier Briceño.

La petita trasplantada patia atresia de vies biliars, la principal causa de trasplantament hepàtic en la infància. Es tracta d'una malaltia congènita poc freqüent que fa que els conductes que transporten la bilis des del fetge fins a la vesícula biliar s'obstrueixin. Una primera intervenció li va permetre mantenir-se estable fins que es pogués portar a terme el trasplantament al mes de març.

Les dues intervencions necessàries per al trasplantament, d'extracció i implant del segment hepàtic, van requerir onze hores de treball per a un equip de 25 professionals, repartits en dos quiròfans. La donant va rebre l'alta mèdica quatre dies després de la intervenció i la pacient només ha precisat 20 dies d'ingrés.

La tècnica laparoscòpica utilitzada, segons ha assenyalat el doctor Briceño, es pot considerar "d'alta complexitat i precisió, si bé aporta avantatges considerables per al donant respecte a la cirurgia convencional, ja que resulta menys agressiva, el postoperatori s'escurça i es poden incorporar ràpidament a la rutina i a la seva vida laboral", a més, "la visió del cirurgià millora amb la laparoscòpia, ja que la realitat es veu augmentada, i també permet un control del sagnat molt més minuciós".

Existeixen precedents a nivell nacional en l'ús de la laparoscòpia per a l'extracció hepàtica quan el receptor de l'òrgan ha estat un altre adult, però es tracta de la primera vegada que un equip de cirurgians porta a terme la resecció de l'òrgan que després s'implanta en un nadó. Les tècniques en els dos casos són diferents, i els receptors també; d'aquí l'excepcionalitat d'aquesta intervenció.

Tant l'extracció com l'implant exigeixen una elevada destresa i experiència dels equips multidisciplinaris que participen en aquesta operació, ja que cal disseccionar el fetge amb la màxima precisió i cal adaptar els vasos sanguinis a la mida de pacient pediàtric, que en aquest cas era una nadó de nou mesos.

EXPERIÈNCIA EN CIRURGIA HEPÀTICA LAPAROSCÒPICA

A Espanya, són pocs centres encara els que fan servir cirurgia laparoscòpica en intervencions de fetge i l'Hospital Reina Sofia n'és un. Els professionals es van iniciar en aquest camp el 2013 i ara mateix la cirurgia hepàtica laparoscòpica representa aproximadament el 30% de les operacions de fetge convencionals.

La formació en cirurgia hepàtica laparoscòpica de l'equip andalús s'ha desenvolupat en hospitals de diferents països, com Japó i França. El 2015, els cirurgians de l'Hospital Reina Sofia van intervenir 130 hepatectomies, de les quals 40 intervencions es van abordar per laparoscòpia.

Segons ha ressaltat el conseller de Salut, "utilitzar-la ara també en trasplantaments ha suposat un nou repte per a aquest equip de professionals, que segueix fent-nos sentir orgullosos de tenir-los a la sanitat pública andalusa, per la seva enorme preparació, el seu compromís i la seva visió de futur; un magnífic exemple de treball en equip i d'innovació".

Per la seva banda, el doctor Briceño ha assegurat que "obrim les portes a formes innovadores de donació, ja que el potencial en aquest camp pot ser immens", afegint que la incorporació de noves tècniques com la 'divisió d'accions in situ', que permet que d'un fetge es beneficiïn dos receptors; la donació en asistòlia, l'acceptació d'òrgans de donants anyencs i la feina de noves màquines de perfusió permeten ampliar les possibilitats per als qui viuen en espera d'un trasplantament".

Cirurgians hepàtics, hepatòlegs, pediatres, anestesistes, intensivistes, immunòlegs, personal d'infermeria, especialistes en radiodiagnòstic i coordinadors de trasplantaments formen part de l'equip professional que ha possibilitat aquest nou avenç en la medicina de trasplantaments a l'Hospital Reina Sofia, que aquest any commemora el seu 40 aniversari.

DONACIÓ D'ÒRGANS

I al costat de la tasca dels professionals, Aquilino Alonso ha volgut reconèixer la importància de la solidaritat i generositat de la població, sense la que no seria possible poder avançar. En el primer quadrimestre de l'any s'han registrat 27 donacions a Còrdova, no havent-se donat cap negativa, "una cosa excepcional", en paraules del conseller. "És el fidel reflex de la conscienciació aconseguida en tots aquests anys de promoció d'un gest que estalvia i millora vides", ha afegit.

Aquestes donacions, més dues donacions de viu, han possibilitat 64 trasplantaments d'òrgans (quatre d'ells infantils i dos de donant viu): 24 de ronyó (una de donant viu), 21 de fetge (dos infantils i un d'ells de donant viu), sis de cor (dos d'ells infantils), onze de pulmó i dos de pàncrees.

A Andalusia, els donants sumen ja 147, amb un increment del 28% respecte al mateix període de 2015. Els trasplantaments realitzats han estat 277 en el primer quadrimestre, respecte dels 269 de gener a abril de l'any passat. El nombre de famílies que diu sí a la donació és major aquest any, amb un 89% d'acceptació, set punts més que el 2015.

En aquest punt Aquilino Alonso ha conclòs expressant el seu "reconeixement i gratitud als professionals una vegada més. I també gràcies a les persones donants i les seves famílies, a les associacions de pacients i agents socials implicats, com a mitjans de comunicació, magistrats, forenses, forces de seguretat, treballadors d'aeroports i la resta de la cadena humana que participa en el procés de donació i trasplantaments. I també esperança per a les persones que encara esperen un òrgan a Andalusia".

TRASPLANTAMENT HEPÀTIC INFANTIL

El primer trasplantament hepàtic infantil que es va portar a terme a l'Hospital Reina Sofia va ser un any després que s'iniciés el programa, el 1990, i fins avui un total de 176 nens s'han sotmès a una intervenció d'aquest tipus. Del total d'intervencions, onze han estat trasplantaments hepàtics de donant viu. Aquests empelts infantils generalment es practiquen abans que els pacients compleixin els dos anys de vida.

En conjunt, considerant pacients pediàtrics i adults, s'han realitzat un total de 1.239 trasplantaments de fetge a l'hospital cordovès, dels quals al voltant d'un 15% són infantils. Si es té en compte el conjunt de trasplantaments d'òrgans infantils en aquest centre, els hepàtics, que són els trasplantaments d'òrgans infantils més freqüents, representen prop del 65%.

Entre les fites assolides pels professionals del centre en trasplantaments de fetge a nens destaca la realització del primer trasplantament hepato-bipulmonar infantil d'Espanya (2003), els primers trasplantaments infantils combinats de fetge i ronyó d'Andalusia (2011) i també de manera pionera a nivell regional la feina de la tècnica divisió d'accions 'in situ'. Finalment, l'any passat, es va realitzar un dels primers trasplantaments hepàtics de donant viu a Espanya gràcies a una donació d'una àvia al seu nét.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés