Actualitzat 30/03/2017 08:28

Puigdemont exalça Puig i Cadafalch: "Va deixar una empremta i és de justícia que ho reivindiquem"

Inaugura la rehabilitació i obertura de la Casa de les Punxes de Barcelona

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest divendres la figura de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, creador de la Casa de les Punxes, la rehabilitació i obertura de la qual ha inaugurat la tarda d'aquest divendres: "Va deixar una empremta i és de justícia que ho reivindiquem", ha dit, i ha recordat que el 2017 es commemoraran els 150 anys del seu naixement.

"Sense Enric Prat de la Riba i sense ell no estaríem aquí", ha assegurat Puigdemont per a qui aquest projecte ha estat un acte de generositat hereu d'un altre acte de generositat: aquell que en el seu moment va portar a terme Puig i Cadafalch amb la projecció de l'edifici, i el que ha fet la propietat actual per obrir-lo a tots els ciutadans.

Sobre el polític català, ha dit que va ser "el gran intel·lectual i el gran home d'Estat que va tenir Catalunya, i va fer créixer una visió de país del qual som deutors", ha dit abans d'afegir que a Puig i Cadafalch li va tocar desplegar després aquesta visió.

"Aquest acte de generositat és per a una persona generosa que ens ha fet com som", ha afegit Puigdemont, que ha reivindicat a més que aquest projecte no només satisfà el gaudi de les generacions actuals, sinó que les futures seran les que es quedaran meravellades.

Així mateix, ha dit sobre el nou projecte museogràfic: "Diu alguna cosa d'aquest país en un moment en què el món s'interroga sobre quin tipus de gent som i quines coses fem".

PALAUET URBÀ

La Casa de les Punxes és un palauet urbà modernista d'inspiració medieval i és una de les construccions més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona i l'únic edifici modernista en un solar independent.

L'obertura al públic és el resultat d'un projecte de rehabilitació per part dels propietaris actuals amb l'objectiu de poder mostrar l'interior de l'edifici per primera vegada des de la seva creació el 1905, així com divulgar la seva història i el patrimoni immaterial català.

El concepte museogràfic s'articula sobre tres eixos vertebradors: la Casa, Josep Puig i Cadafalch i la llegenda de Sant Jordi, traçant una línia temàtica entre l'arquitecte i la llegenda, present a la iconografia de la casa, amb un plafó que resa 'San Patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat'.

Els propietaris han volgut preservar tots els elements originals que encara es conserven a l'edifici i reproduir-lo de la forma més respectuosa possible amb la concepció inicial, un projecte que ha liderat l'arquitecte Jaume Falguera, qui ha utilitzat la tecnologia 3D per a la seva restauració.

La directora comercial de la Casa de les Punxes, Montse Jiménez, ha exalçat que el projecte és "innovador i avantguardista", mentre que Falguera ha aplaudit la projecció arquitectònica de la casa i ha recordat que la seva concepció ha estat la primera crítica al Pla Cerdà --de concepció ortogonal-- per part d'un moviment modernista que desitjava la llibertat i l'absència de normes: "El modernisme no volia regles, volia alliberar-se i va ser l'oportunitat per criticar la trama Cerdà".

El responsable del projecte museogràfic, Eudald Tomasa, ha considerat un repte la musealització d'aquest edifici que inspira valors del romanticisme similars als dels castells alemanys, com el de Neuschwanstein, i alhora "és en realitat un homenatge a la tradició de Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés