Publicat 10/05/2016 20:52

Puigdemont exalça la investigació com una "marca de país" davant del món

Jordi Baiget, Manel Esteller, Carles Puigdemont y Antoni Esteve
EUROPA PRESS

Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca 2015

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exalçat aquest dimarts la investigació catalana com una "marca de país" per la qual vol que el territori es distingeixi davant del món, i ha felicitat el talent existent.

En l'entrega dels 26 Premis Nacionals de Recerca, que promouen la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació(FCRI), ha subratllat que el territori català és "fecund en investigació" gràcies a la feina de nombrosos centres.

"Hem de fer d'aquest país un territori atractiu per al talent, perquè quan vagi pel món, quan pugui anar en nom propi, i es digui jo sóc Catalunya això signifiqui investigació", ha subratllat Puigdemont.

"La investigació que distinguim a Catalunya ens canviarà la vida", ha afirmat el líder del Govern català, que ha destacat que l'acte d'aquest dimarts és un dels més transcendents als quals es pot assistir.

L'investigador Manel Esteller, líder mundial en epigenètica del càncer, ha rebut el Premi Nacional de Recerca 2015 de mans de Puigdemont, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el president de la FCRI, Antoni Esteve.

Esteller ha ressaltat que Catalunya és un "país petit, però ple de gegants en el seu passat, present i futur", i ha subratllat que els premis són un mitjà i no un final, per posar la ciència al mapa.

TALENT JOVE

El Premi Nacional per al Talent Jove ha recaigut a l'investigador Icrea que treballa a l'Institut Català de les Ciències Fotòniques (Icfo) Frank Koppens, reconegut per les seves tasques amb el grafè.

El programa televisiu 'Quèquicom' (TVC) ha rebut el Premi Nacional de Comunicació Científica, mentre que la Fundació Catalunya-La Pedrera el Premi Nacional de Mecenatge Científic i la Fundació Alícia, el de Societat de cooperació Publicoprivat en R+D.

EL TRIPLE DE PRODUCCIÓ CIENTÍFICA

El president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i d'Esteve, Antoni Esteve, ha ressaltat que en els últims 15 anys s'ha triplicat la producció científica i pel que fa a l'excel·lència de publicacions "Catalunya duplica la mitjana mundial".

"Talent, innovació i futur" marquen la situació de la investigació científica a Catalunya, i, si bé ha recordat la necessitat de mantenir un finançament públic sostingut, ha defensat l'èmfasi que ha de protagonitzar el sector privat, malgrat les dificultats de reconeixement polític i social.

Ha recordat el seu esforç per convertir Catalunya en una "referència internacional en investigació", i ha recordat que en 1948 el científic britànic Alexander Fleming va visitar Barcelona convidat per l'Ajuntament.

La visita es va convertir en un "gran esdeveniment" que va generar aplaudiments i l'entrega de flors per part dels floristes de la Rambla, i l'avi d'Esteve el va convidar a visitar els laboratoris que fa poc havia inaugurat, després d'aconseguir sintetitzar la sulfamida i la primera penicil·lina d'Espanya, cosa que va interessar el científic.

CONSELLERS I RECTORS

En l'acte, amenitzat per la banda Sant Swing Bocombo, també hi han acudit els consellers Meritxell Serret (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i Antoni Comín (Salut), l'expresident de la Generalitat José Montilla i els rectors de les universitats públiques catalanes.

S'han llegit textos del bioquímic i investigador de la Nasa Joan Oró (1923-2004), de la biòloga, genetista Lynn Marculis (1939-2011), de l'inventor del corrent altern i la comunicació sense fils Nikola Tesla (1856-1943), el biòleg Edward O. Wilson (1929) i els premis Nobel Itya Prigogine (1917-2003) i Richard F. Feynman (1918-1988).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés