Actualitzat 07/09/2016 15:09

Puigdemont critica el "decret unilateral" de les 'revàlides' del Govern espanyol

D.Ramírez (UB), C.Puigdemont Y J.Baiget, En El Inicio Del Curso
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat aquest dimecres contra el "decret unilateral" de les 'revàlides' aprovat pel Govern espanyol el juliol per regular les avaluacions finals d'ESO i Batxillerat, i ha mostrat un rebuig contundent.

En el seu discurs en la inauguració del curs del sistema universitari català, celebrada a la Universitat de Barcelona (UB), ha assegurat que "de cap manera es pot admetre la imposició d'una revàlida estatal que obligui a renunciar a la capacitat d'avaluar el que s'ensenya" a Catalunya.

Ha remarcat que és un tipus d'avaluació que no té el suport de les comunitats autònomes i la comunitat educativa, per la qual cosa l'ha qualificat de "decret unilateral", i ha assegurat que Catalunya mantindrà el pròxim curs les proves d'accés a la universitat (PAU) com fins ara i que amb vista al 2018 es preveu la seva renovació mantenint el seu llaç amb el procés d'inscripció universitària.

El president ha subratllat que la universitat és una de les "fortaleses" de Catalunya que, pesi a la bona situació que viuen, cal millorar en aspectes com el finançament, la flexibilitat en els anys de grau i la tarifació social, que creu que ha funcionat bé però que es podria millorar si es pogués desplegar totalment.

Puigdemont ha advocat per una "oferta prou flexible" de graus --combinant de tres i quatre anys-- i màster que sigui atractiva a escala internacional, i ha recordat que el 85% dels intercanvis es troben països que tenen graus de tres anys i màsters de dos.

El president de la Generalitat ha reiterat la voluntat de l'executiu català de mantenir el preu de màster al de grau per a aquells que accedeixen amb titulació de 180 crèdits, i abordar el sistema de finançament de les universitats, però ha recordat que els recursos no són il·limitats i que s'està elaborant un informe per tenir el "millor diagnòstic".

DEMANDES

Aquestes han estat algunes de les demandes de la comunitat universitària, que en boca del rector de la UB, Dídac Ramírez, ha insistit al Govern perquè les universitats puguin tenir una "sostenibilitat financera" per poder exercir la seva autonomia, i ha considerat que aquest creu que és un desig compartit amb l'executiu català.

Per la seva banda, el president en funcions del Consell Social de la UB, Joan Corominas, ha assegurat que "és el moment" de revertir la situació provocada pel descens d'aportacions públiques, ha considerat necessari a curt termini recuperar la inversió que havia el 2010 i, a mitjà termini, situar-se en els estàndards d'altres països europeus, i ha demanat disposar de polítiques per assegurar el relleu generacional de les plantilles.

La qüestió de les plantilles ha estat també demandada pel sindicat CCOO de Catalunya i el comitè d'empresa i junta de personal de la UB, que s'ha queixat de l'"ofec econòmic" de les universitats, la precarització de les plantilles i l'augment de les taxes universitàries per als alumnes.

LITERATURA I MEDICINA

La lliçó inaugural del curs ha anat a càrrec de la catedràtica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut Amàlia Lafuente, que ha dissertat sobre la relació entre la medicina i la literatura en la qual ha repassat figures com els escriptors Arthur Conan Doyle, Noah Gordon, Robin Cook i Ian McEwan, la sèrie 'CSI' i personatges ficticis com el doctor House.

Durant l'acte, també s'han lliurat les medalles de la UB al personal docent i d'administració i serveis que es van jubilar l'any passat, inclòs el mateix rector Dídac Ramírez --que ha rebut una tancada ovació-- i s'han atorgat les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària que concedeix la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés