Publicat 03/05/2016 11:50

Puigdemont i Colau reafirmen la voluntat d'acollida davant de la "inoperància" de l'Estat

Carles Puigdemont, Ada Colau,con los portavoces de Diplocat y Acnur
EUROPA PRESS

Acnur demana que s'involucri més les autonomies i els ajuntaments, que reclamen gestionar fons europeus

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han reafirmat aquest dimarts la voluntat de Catalunya i el seu capital d'acollir refugiats com un repte que té una arrel democràtica que emana de la ciutadania davant de la "inoperància" del Govern espanyol, que només ha reubicat 17 de les 17.000 persones que es va comprometre a acollir, ha sostingut el líder de l'executiu català.

En l'obertura a Barcelona del Fòrum Internacional de Recepció i Integració de Refugiats a la UE, en què debatran prop de 40 personalitats internacionals, Colau ha acusat a l'Estat de ser un dels principals obstacles per a l'acollida, amb una actuació "vergonyant, inadmissible i injustificable, no només per immoral, sinó també per il·legal".

La portaveu d'Acnur a Espanya, María Jesús Vega, ha demanat que s'enforteixi la cooperació entre administracions i que, tot i que l'acollida sigui competència de l'Estat, s'involucri més les comunitats autònomes pel seu "rol essencial en la integració", tenint en compte que tenen competències com sanitat i educació, i ha destacat les iniciatives molt lloables de governs locals.

"AMBICIÓ SENSE FRONTERES"

El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, ha assenyalat la vocació internacional de Catalunya i la seva voluntat d'acollida, com a amfitriona d'un fòrum en el qual polítics, experts i representants d'institucions intercanviaran durant nou hores punts de vista sobre bones practiques d'acollida, i sobre com desenvolupar vies segures per als migrants.

Puigdemont ha apuntat que es tracta d'una de les fites tristes del segle XXI que serà recordada en la història, una perspectiva davant de la qual Catalunya ha de tenir "una ambició sense límits, una ambició sense fronteres", amb voluntat internacionalista i compromesa que contribueixi a fer un món més solidari i sostenible, tot i que l'Estat central sigui reticent a aquestes accions.

PUIGDEMONT

El president català ha cridat el fòrum --que tancarà aquest dimarts el conseller de Relacions Exteriors Raül Romeva-- a anar a l'arrel del problema i a treballar per a l'estabilització i pacificació del sud del Mediterrani, i ha destacat la necessitat de crear vies segures, amb una política d'asil comuna europea que reparteixi entre els 28 estats la reubicació, amb especial atenció en la integració.

Ha recordat que Catalunya té experiència com a terra d'acollida, però també com a terra de la qual han sortit refugiats, amb l'exili de 200.000 persones posterior a la victòria militar el 1939 de l'exèrcit de Franco, per la qual cosa ha apel·lat al compromís moral català i ha reafirmat la voluntat d'acollir 4.500 persones, 1.800 de les quals poden ser de manera immediata.

COLAU

Colau ha demanat que els governs locals i autonòmics tinguin accés directe als fons europeus per a l'acollida: "Milions d'euros que l'Estat no utilitza, o utilitza sense transparència", ja que no atén les persones que segueixen arribant per altres vies, ha observat, i ha apuntat que a Barcelona han arribat 600 persones en tres mesos, tot i que el Govern estatal no autoritzi la reubicació.

L'alcaldessa ha demanat suprimir la diferència entre immigrants econòmics i refugiats, ja que "impedeix una política d'integració i cohesió. Per poder demanar-los les mateixes obligacions han de tenir els mateixos drets", ha dit, i ha assegurat que són persones que volen treballar i pagar impostos, però sense ser reconeguts com a ciutadans no poden.

Colau ha deplorat les "polítiques de 'bunquerització' d'Europa", que vulnera els drets humans amb el tancament de fronteres i l'acord de devolucions en calent a Turquia, que acaba amuntegant persones de manera caòtica i desordenada en algunes ciutats, mentre altres estan disposades a una acollida que no arriba, i segueixen migrant persones fugint de l'horror, la guerra i el terrorisme que horroritza Europa quan ho viu dins de les seves fronteres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés