Actualitzat 29/03/2017 14:26

El psicoanalista Valentín Barenblit critica l'"abús indiscriminat" de psicofàrmacs

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El psicoanalista Valentín Barenblit, figura destacada en els processos de reforma dels equips públics d'atenció en salut mental a Catalunya, ha criticat l'"abús indiscriminat" de psicofàrmacs i de la qual considera una negació del sofriment psíquic i la conflictivitat humana.

En una entrevista d'Europa Press, ha criticat que els usuaris puguin arribar a ser tractats "com si fossin sol objectes biològics", i, si bé ha convingut que la farmacoteràpia pot caldre, és insuficient si no s'acompanya d'una psicoteràpia pertinent.

"La indústria farmacèutica i altres sectors van fer de la medicació el seu paradigma, mentre que l'així anomenada psiquiatria dinàmica, la psicoanàlisi i altres escoles psicoterapèutiques qüestionen amb legitimitat la farmacogilització", ha subratllat.

S'ha constatat l'"augment del sofriment psíquic de la població" durant els anys de crisis, que el psiquiatre ha lamentat que s'han reduït els recursos financers i humans destinats a l'atenció en salut mental, el que perjudica a la qualitat assistencial.

Segons Barenblit, les patologies i formes de sofriment humà persisteixen actualment, però han augmentat les depressions per causes laborals, incertesa del futur, augment de l'alcoholisme, drogodependències, anorèxia, obesitat, violència familiar i desemparament.

FUTUR INCERT I PATOLOGIES NARCISISTES

"Penso que estem vivint, des de fa alguns lustres, una època on les classes socials més vulnerables als canvis s'orienten a les patologies del desemparament, el desamor, les disfuncions i patologies narcisistes", observa.

L'expert ha reivindicat que la salut mental --de la qual se celebra aquest dilluns el seu Dia Mundial-- no és un problema exclusiu de psiquiatres i psicoanalistes, sinó que és una qüestió interdisciplinària de psicòlegs, sociòlegs, antropòlegs i altres professionals que sol en forma conjunta i interactuant podran anar donant respostes a aquesta problemàtica complexa.

ESTAT DEL BENESTAR

Per a Barenblit, des de fa uns anys Catalunya registra una "detenció i involució dels èxits assolits" en polítiques de salut mental, i emfatitza que la disminució de recursos i l'augment de problemes provoquen un efecte amplificador.

Segons la seva opinió: "Des de fa uns quants anys va començar sota la denominació de crisi un verdader atac i deteriorament de l'Estat del Benestar social que havia promogut i facilitat èxits al camp de la salut, l'educació i la cultura".

[YIHADISTAS] I FRAGILITAT MENTAL

Sobre els suïcides encoratjats per l'Estat Islàmic per atemptar en Occident, s'ha referit a la "fragilitat o patologia mental que ha de tenir un subjecte per ser seduït per aquestes propostes", tenint en compte també un possible desarrelament social motivat per diferents qüestions.

Si bé és un problema d'alta complexitat que ha de ser estudiat acuradament, és important tenir en compte que durant llargs anys aquesta població ha rebut un tracte marginal i de maltractament psicosocial per part de les grans potències occidentals.

HISTÒRIA

Barenblit, que va col·laborar amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i diversos ajuntaments en les transformacions de l'atenció en salut mental i la gestió d'equips del sistema públic, va arribar a Barcelona en 1977 des del seu l'Argentina natal, d'on es va exiliar obligat per la dictadura militar.

Des de la marxa del seu país rau a Barcelona, on va fundar amb un grup de col·legues el Centre d'Atenció, Docència i Investigació en Salut Mental (iPsi) i iPsi Formació Psicoanalítica, i ha estat consultor i assessor de la OPS/OMS, a més de professor universitari.

També és patró de la Fundació Congrès Català de Salut Mental, és membre de l'Associació Psicoanalítica l'Argentina (IPA), Membre Honorari de la Societat l'Argentina de Psicoanàlisi (IPA) i Membre Honorari de l'Associació Psicoanalítica de Buenos Aires.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés