Publicat 10/06/2016 17:29

Prop del 40% dels cuidadors informals ho compatibilitza amb la seva feina

Somos Cuidadores
SOMOS CUIDADORES

MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

El 38,4% dels cuidadors informals compatibilitza aquesta tasca amb la feina, segons un estudi sobre 1516 pacients de Pontevedra presentat al 36è Congrés de la Societat de Medicina Familiar i Comunitària (SemFYC) que se celebra al PLAEXCO d'A Corunya, i que reuneix al voltant de 2.500 professionals d'Atenció Primària (AP) de tot Espanya.

Segons aquestes dades, el perfil del cuidador al nostre país respon al d'una dona d'edat mitjana (54 anys), casada i amb estudis de primària. El 46,9% cuiden a més a familiars de primer grau (fills i cònjuge).

Per al metge de capçalera, el cuidador és clau pel seu doble vessant d'informador dels canvis que experimenta el pacient i per ser també el que assumeix, en general sense ajuda, les atencions bàsics del malalt i el que planifica les seves activitats. Tot això genera una important sobrecàrrega física i psicològica que arriba a alterar la qualitat de vida i la salut del cuidador. De fet, tal com es recull en aquest anàlisi, els símptomes de malestar psíquic (ansietat i depressió) són elevats en els cuidadors.

Tal com explica el doctor Iñaki Martín Lesende, membre del Grup d'Atenció al Més i del Programa d'Activitats de Prevenció i Promoció de la Salut (PAPPS) de semFYC, "de la mateixa manera que ha augmentat l'esperança de vida també se n'ha anat incrementant l'edat del cuidador informal. Pel que no és rar trobar, com es recull en aquesta experiència, que un 23,2% d'aquestes persones estiguin en edat de jubilació. Tampoc és infreqüent que la majoria siguin dones, que cuiden del pare o de la mare, i que alhora estiguin a càrrec dels seus fills o altres familiars. Una situació que genera una gran càrrega psicològica, associada a l'aparició de trastorns afectius, de depressió, d'ansietat, de somatització, etcètera".

Cal que el cuidador conegui la malaltia i sàpiga el que ha de fer en cada cas. Per la qual cosa per als metges de capçalera aquestes persones haurien de rebre formació i suport per reduir el grau de pressió i de desgast físic al qual estan sotmesos. És important que aprenguin a posar límits, a saber demanar ajuda, a acceptar situacions difícils relacionades amb la dependència com l'envelliment i la mort, a adquirir atencions bàsics de les persones que cuiden i com han de cuidar-se (alimentació exercici, oci i relacions socials) són algunes de les pautes que s'ensenyen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés