Publicat 29/11/2016 17:48

Un projecte europeu restaurarà hàbitats marins per recuperar la biodiversitat

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Un projecte europeu amb participació d'investigadors catalans restaurarà hàbitats marins per recuperar la biodiversitat, que està sent alterada per les activitats humanes, ha informat aquest dimarts el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en un comunicat.

El projecte Merces (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas) està coordinat per la Universitat Politècnica de Marche (Itàlia) i té 28 socis de 16 països, entre els quals estan l'Institut de Ciències del Mar (ICM) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes, la Universitat de Barcelona (UB) i la de Girona (UdG).

La iniciativa, que té una inversió de sis milions d'euros, és el primer projecte europeu en el marc d'Horitzó 2020 destinat a desenvolupar eines i solucions per recuperar els ecosistemes marins degradats.

Està enfocat a regenerar hàbitats considerats com punts calents ('hot-espots') de biodiversitat marina, com praderies marines, fons rocallosos costaners i ecosistemes profunds de l'Atlàntic Nord, mar de Frísia, mar Bàltic i del Mediterrània.

Segons l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar Joaquim Garrabou, el projecte treballa per "restaurar boscos de macroalgues, fons de corals, i fons de plataforma; aquests últims molt danyats per la pesca d'arrossegament".

ILLES MEDES

Actualment, s'estan portant a terme diversos experiments de restauració, un dels quals es troba a les Illes Medes, on el 2011 científics de l'ICM i de la Facultat de Biologia de la UB van trasplantar colònies de coral vermell procedent d'un decomís de pesca il·legal, que mostren una elevada taxa de supervivència cinc anys després.

Estan en marxa altres experiments a Cap de Creus (Girona), Menorca i Còrsega, concretament, en reserves i parcs naturals, amb l'objectiu de donar uns protocols de com s'ha de fer la restauració, i aplicar-los en zones que no estan protegides i que estan i han estat molt danyades per la pesca, la contaminació i el canvi climàtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés