Actualitzat 22/06/2017 21:04

El professor Joan Buades guanya el XLVI Premi Crexells amb la seva primera novel·la

Joan Buades
EUROPA PRESS

Especulació immobiliària, turisme i paradisos fiscals, principals ingredients

BARCELONA, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El professor de filologia catalana de Secundària Joan Buades ha guanyat aquest dijous el XLVI Premi Crexells de Novel·la Catalana, dotat 6.000 euros, amb la seva primera novel·la 'Crui. Els portadors de la torxa' (Edicions Aïllades), que se suma als seus cinc assajos.

En roda de premsa aquest dijous, l'escriptor ha explicat que la novel·la té com a protagonista un ancià de 95 anys, "un triumfador dedicat al negoci immobiliari que ha viscut una vida genial i amb una cultura clàssica impressionant", i que decideix acomiadar-se de la vida celebrant una gran festa al seu xalet a Mallorca.

No obstant això, li arriba una carta de Londres que obre una esquerda que fa entrar la llum, i que fa que la seva vida a punt d'acabar flaquegi, la qual cosa dóna lloc a un flashback a la història d'Europa des dels anys 20.

Ha detallat que la novel·la té tres eixos: de la mà del seu veterà personatge viatja a fets històrics que no expliquen la història oficial, centrant-se en "què va succeïr amb els nazis quan va acabar la guerra" després dels judicis de Núremberg, ja que molts nazis van acabar traslladant-se a Barcelona, Mallorca i Eivissa.

Un segon fil és el turisme, ja que el protagonista és un home d'èxit amb inversions a Marbella, la Costa Brava, Mallorca i Eivissa, i que alerta al lector de la creença que la costa mediterrània està inevitablement orientada a tenir una vocació turística, un totalitarisme turístic "amb arrels en el capitalisme més atroç".

El tercer fil és la City de Londres, les illes Caiman i els paradisos fiscals, que s'entrecreuen amb els dos anteriors punts: el nazisme i el turisme, conformant un còctel de realitats que tracten de fer pensar: "M'interessa molt que el mal coneix el bé, però el be no coneix el mal, i la literatura ha de servir per explorar com funciona el mal".

PROTAGONISTA AMBIVALENT

"Tracto de resseguir les maneres de viure que han influït en les maneres de ser d'avui", ha agregat l'autor, que ha incidit en l'ambivalència del seu protagonista, també preocupat per la transició generacional en un moment crepuscular i decisiu de la història.

La novel·la tracta de posar sobre la taula que sense mirar al passat, no és possible entendre res, en un context de pèrdua de les disciplines d'Humanitats en el sistema educatiu.

Buades ha dit vol mostrar que la societat segueix desconeixent parts essencials del que ha succeït i que les persones que han tingut un paper essencial "no són simplement execrables persones, sinó gent culta i amb capacitat d'influència, que avui es dirien emprenedores", mentre que el neoliberalisme va copejant a la societat robant-li tota la humanitat i benestar.

"O mirem el que ens està succeïnt d'una altra manera, o el que ens passarà no està lluny del que recrea la novel·la", ha dit l'autor, que creu que no és una novel·la per a tots.

La novel·la, que actualment només pot adquirise on line, tindrà previsiblement una nova edició a la tardor de la mà d'una editorial que Buadas no ha desvetllat.

El membre del jurat David Castillo ha destacat el fet que l'escriptor va autopublicar la seva novel·la amb l'ajuda d'una campanya de la plataforma Verkami, i ha destacat també que es tracta d'una primera novel·la, "excel·lent".

Per al també membre del jurat Jordi Llovet, aquesta novel·la té una gran "dimensió intel·lectual", un gènere en el qual la novel·lística catalana és escassa, ha jutjat.

El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, ha explicat que el guardó ha deixat de tenir en compte la participació popular per decisió de la junta, amb la finalitat de "tornar al format original del premi", a causa de la baixa participació dels socis de l'Ateneu Barcelonès en les últimes edicions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés