Publicat 08/06/2016 15:12

El primer text de la llei de reforma horària estarà llest a final de juliol

X.Amor (FMC) E.Mtnez.(alcaldesa Vallirana) F.Mohedano (Reforma H.), M.Buch (ACM)
EUROPA PRESS

ACM i FMC impulsaran la reforma amb sensibilització i proves pilot

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El president del Consell Assessor de Reforma Horària, Fabian Mohedano, ha explicat aquest dimecres que el primer redactat de la llei de reforma horària estarà llest a final de juliol, quan preveu presentar-lo davant del Parlament en ponència conjunta, i ha desitjat que la norma pugui aprovar-se aquest any.

Ho ha anunciat en roda de premsa amb les entitats municipalistes ACM i FMC, que han alabat la modificació horària perquè suposa una millora de la qualitat de vida i de la productivitat.

El líder del Consell ha signat un compromís amb el president de l'ACM, Miquel Buch, i el de la FMC, Xavier Amor, pel qual les administracions locals impulsaran sensibilització, proves pilot i mocions municipals sobre la reforma horària.

COORDINACIÓ ENTRE ACTORS

El Consell també impulsa des del Govern taules amb actors dels àmbits de treball, ensenyament, comerç, cultura i mobilitat, per fer pactes sectorials que culminin en un Pacte Nacional una vegada aprovada la llei; i a més es promourà un procés participatiu durant els pròxims mesos perquè la ciutadania pugui opinar.

APLICAR-LO EL 2017 O 2018

Tot aquest procés implicarà un "moment zero" en el qual fer el canvi horari indicat per la llei, i que podria ser el setembre del 2017, el gener del 2018 o el setembre del 2018: el començament s'està debatent i el Govern espera fer-ho abans possible.

Mohedano ha destacat la necessitat que es coordinin els actors, perquè no pot demanar-se a un comerç que tanqui abans si les persones no surten de treballar abans, ni es pot demanar a les escoles que compactin horaris si els pares no poden arribar-hi, ni pot requerir-se a les televisions avançar el 'prime time' si no hi ha espectadors encara.

ACM I FMC

Miquel Buch (ACM) ha sostingut que la "permeabilitat absoluta" dels ajuntaments pot contribuir a aquest canvi cultural, i s'ha compromès a fer campanya a favor i a experimentar, perquè la modificació acabi establint-se a tot Catalunya.

Buch ha afegit que el canvi permetrà també millorar la productivitat, i que es pot treballar més bé a Catalunya amb horaris d'Estats europeus que són més productius, encara que redueixin el nombre d'hores.

Xavier Amor (FMC) ha afirmat que el canvi requerirà molta difusió i pedagogia, i que les administracions locals hauran d'adoptar accions potents, per exemple canviant horaris dels treballadors públics, perquè, si es planteja un horari de 8.00 a 15.00 incorporant el dinar, haurien d'habilitar-se espais per menjar.

Fabian Mohedano ha explicat que aquesta setmana se celebra la setmana dels horaris, que va començar el 2014, i que des d'aleshores s'ha revalidat el compromís amb ACM i FMC; aquest ha estat l'any "definitiu".

També ha destacat que en els últims anys molts ajuntaments han iniciat proves pilot i sensibilització, com Prats de Lluçanès, Igualada, Argentona, Girona, Sant Cugat del Vallès i Tiana.

Ha afegit que aquesta reforma és present en la precampanya de les eleccions generals, per la qual cosa "aquestes legislatures en paral·lel" podrien ser les que tiressin endavant la reforma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés