Actualitzat 29/03/2017 19:31

El Premi Planeta té aquest 2016 gèneres més híbrids sense "categories immòbils"

Susanna Griso, Maribel Verdú i "un casanova" televisiu, primeres apostes

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El 65 Premi Planeta de Novel·la 2016, dotat amb 601.000 euros per a l'obra guanyadora i 150.250 per a la finalista, ha rebut aquest any novel·les amb gèneres híbrids sense "categories immòbils", al contrari d'altres anys, amb un rècord de participació de 552 originals.

En roda de premsa, el membre del jurat Emili Rosales ha revelat que el panorama novel·lístic ha posat de manifest que "ja no serveixen les categories immòbils dels gèneres novel·lístics", amb novel·les, per exemple, de sagues familiars amb tints policíacs.

"És el que anem buscant els lectors: que algú ens expliqui una història i ho faci sota una formulació literària feliç", ha sintetitzat Rosales, que ha celebrat que està assegurada una feliç discussió entre els membres del jurat, en una felicitat que es traslladarà als lectors en unes setmanes.

Preguntats sobre si els guanyadors són Susanna Griso, Maribel Verdú o "un gallec que treballa a la televisió i que és un casanova, que porta diversos premis", el president del grup, Josep Creuheras, ha dit: "Des de fa molts anys ets incansable i persistent, ja saps que no et contestarem" --al periodista que sempre llança aquesta qüestió--.

DEU NOVEL·LES

Sobre el 'El marido de la gitanilla' --presentada amb pseudònim--, el membre del jurat Juan Eslava Galán ha dit que s'entrecreuen els gèneres en una novel·la d'aventures i aprenentatge, que és una espècie de calidoscopi que transcorre en mig segle a Espanya i és molt cinematogràfica.

'Sol de Tebas' --amb pseudònim-- situa un escriptor d'èxit a descobrir la doble vida d'Álvaro Muñiz en una novel·la a l'estil d'Agatha Christie d'una Espanya que sobreviu a la modernitat.

De la novel·la 'Siete lágrimas rojas' --amb pseudònim-- amb punts fantàstics que recorden novel·les com 'El codi Da Vinci', "només que aquesta està ben escrita", i té un cor de personatges d'un gènere modern tot i que denigrat.

La novel·la romàntica i social 'Tinta corrida', de Mariano Negri, es trasllada a l'Argentina dels anys 20, en un "admirable quadre de la vida provinciana", que és la mateixa que a l'Espanya d'aquella època.

'Sardinas coloradas', de Luis Escalante, té elements fantàstics i sentimentals, i també és una novel·la coral en què un vaixell anglès naufraga en el Cantàbric, on hi ha una estirp de sirenes i "un regidor trepatge, com és lògic".

Amb pseudònim, 'El nacimiento' s'ambienta en la guerra del Peloponès i un dels personatges principals és el filòsof Sòcrates, en una història que té com teló de fons aquella guerra.

'Con un par de alas' --amb pseudònim-- és una novel·la femenina, intimista i amb un contrapunt d'ironia i comicitat, amb un llenguatge desbocat, protagonitzat per una noia que torna a Barcelona després d'una aventura amorosa per concedir-se un mes de reflexió.

El realisme màgic i el lirisme prenen la novel·la 'El Camino de Santiago' --amb pseudònim--, amb un llarg viatge que barreja el món real i fins a cert punt fantàstic que relata les vicissituds d'un orfe, que troba molts anys després l'assassí de la seva mare, que s'ha convertit en torturador de la màfia mexicana amb "eficàcia d'estil".

'El reposo de la tierra durante el invierno' --amb pseudònim-- explica la peripècia vital d'una nena que es converteix en dona assistint a un dels períodes més convulsos de la història argentina, transmetent "l'ambient opressiu d'una societat malalta".

La novel·la negra clàssica 'Nada impide'--amb pseudònim-- té "sorpreses dosificades que mantenen el suspens", que explica el segrest d'un autobús escolar, fet que remet al cinema, ha dit.

CONVERTIR EL LLIBRE EN NOTÍCIA

"Convertir el llibre en notícia és bo per a tots", ha dit el president del grup, José Creuheras, que ha exalçat la tasca sorda i difícil del jurat, composat per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Ha celebrat que el premi compleix 65 anys i l'editorial 67, i que aquest any el premi ha rebut originals de procedència diversa, amb exemplars d'Espanya, Amèrica del Sud, Amèrica del Nord, Amèrica Central i la resta d'Europa.

Planeta ha rebut 22.0000 exemplars en els seus 65 anys de concurs, amb una mitjana de recepció de 340 exemplars l'any, i amb unes xifres de vendes de 42 milions d'exemplars --una mitjana de 650.000 l'any--.

"Cada llar a Espanya té dos premis Planeta. És un gran orgull per a nosaltres", ha dit el president, satisfet per complir amb l'objectiu del premi de fomentar la lectura i descobrir nous lectors.

MÀXIM RESPECTE AL NOBEL

Preguntat sobre la concessió del Premi Nobel a Bob Dylan, ha manifestat el seu "màxim respecte", i ha dit que l'Acadèmia sueca té els seus criteris a respectar, tot i que ha reconegut que el premi ha suscitat un debat en el si del jurat sobre la conveniència o no, però amb la unanimitat al respecte de l'escollit.

"No podria guanyar el Planeta perquè a les bases diu que cal presentar una novel·la escrita en castellà", ha fet broma Creuheras.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés