Actualitzat 16/02/2016 11:29

La Policia alerta d'una onada de falsos segrestos virtuals, amb més de 50 víctimes des de finals de gener

Jefe de grupo de la UDEF frente al ordenador, policía nacional, agente
EUROPA PRESS

MADRID, 16 Febr. (EUROPA PRESS) -

   La Policia Nacional ha alertat aquest dimarts d'un repunt en els falsos segrestos virtuals, una modalitat d'estafa telefònica de la qual s'han registrat més de 50 casos des de finals de gener, sobretot a la Comunitat de Madrid.

   El fals segrest virtual consisteix a telefonar una persona fent-li creure que un familiar pròxim ha estat segrestat i serà torturat si no paga ràpidament un rescat. Aquesta nova onada, segons la Policia, segueix el mateix patró que les detectades fa gairebé un any, quan es van localitzar els membres d'una trama a Santiago de Xile, en una operació feta amb les autoritats xilenes.

   Generalment, els suposats segrestadors realitzen trucades majoritariament a la tarda, --entre les 16.00 i les 23.00 hores--, des de telèfons ocults o amb el prefix 0056 (Xile), intentant, des d'un primer moment, intimidar la víctima perquè els faciliti més informació sobre el suposat familiar segrestat per fer més creïble la situació. L'objectiu és que, davant de frases com "mama, estic segrestat" o "em volen matar", la víctima no pugui penjar per comprovar la veracitat dels fets i pagui el rescat que oscil·la entre els 1.000 i 10.000 euros.

   Segons la Policia, les trucades solen ser indiscriminades, majoritariament a telèfons fixos. Els investigadors apunten que quan una trucada els produeix resultats positius, els delinqüents continuen telefonant els números successius, i això explica que nombroses víctimes es concentrin en els mateixos barris o localitats. De fet, els últims telèfons que han denunciat aquest tipus de trucades comencen per les xifres "91 650".

   Per donar-li més credibilitat a l'amenaça, els delinqüents, amb accent sud-americà, a més d'identificar-se com a membres de bandes criminals, arriben a imitar la veu dels familiars que diuen que tenen segrestats, durant uns segons per evitar que les víctimes descobreixin l'engany, i recorren a efectes sonors per generar terror.

   La novetat en aquesta nova onada és que els delinqüents ja no reclamen el pagament en dipòsits mitjançant companyies internacionals, sinó en mà, fent-los creure que estan vigilant perquè no intentin fer cap trucada o comprovació. Per això, prolonguen la trucada durant bastant de temps, perquè la víctima no pugui corroborar si el segrest és cert i faci el pagament ràpid.

   Tot i això, fins avui, tan sols una persona ha realitzat el pagament del suposat rescat, la víctima va transferir als criminals 1.000 euros a un locutori de Madrid.

   Els especialistes en segrestos i extorsions de la Policia Nacional aconsellen desconfiar d'aquestes trucades i contactar de seguida amb la Policia Nacional --a través del 091 o a qualsevol comissaria-- si es rep una d'aquestes trucades des d'un número privat o desconegut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés