Actualitzat 17/08/2016 13:29

Pneumòlegs mostren "preocupació" per un canvi de mans del servei d'oxigenoteràpia

Pulmones, radiografía
PIXABAY

Les empreses estrangeres Linde i Vivisol podrien passar a gestionar el sector després del concurs

BARCELONA, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

El director de Relacions Institucionals de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), José Miguel Rodríguez, i el cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital de Vic, Joan Serra, han mostrat el seu malestar i "preocupació" per un eventual canvi de mans del concurs de teràpies respiratòries domiciliàries, que afecta 98.000 pacients a Catalunya.

En declaracions a Europa Press, han manifestat "sorpresa" per l'alta puntuació obtinguda per les empreses estrangeres Vivisol i Linde en el concurs públic del Servei Català de la Salut (CatSalut), davant de les sis companyies que es reparteixen el servei actualment.

Malgrat que la puntuació del concurs ha transcendit, el CatSalut encara no ha fet pública l'adjudicació definitiva del servei, que és per a deu anys --davant dels cinc prorrogables actuals-- i per un valor de 450 milions d'euros.

Sobre la italiana Vivisol, els dos experts han manifestat inquietud pel fet de ser una empresa poc coneguda en el sector de les teràpies respiratòries domiciliàries: "No la coneixem, i entra amb una puntuació extraordinària a l'àmbit tècnic", ha observat Serra.

Vivisol ha portat a terme un servei a 30.000 pacients a Andalusia, però és poc coneguda, mentre que la multinacional Linde ha ofert una baixada del 30% del preu que "sorprèn que pugui ser rendible".

Tant Serra com Rodríguez han demanat al CatSalut que dialogui amb els pneumòlegs sobre aquesta qüestió atenent l'especial "fragilitat" dels pacients respiratoris, sobre els quals temen una afectació, i també han demanat revisar la puntuació.

TRAUMA PER ALS PACIENTS

Si es confirma l'adjudicació per a Vivisol i Linde, el 90% dels pacients catalans hauran de canviar el sistema de respiració, ja sigui un concentrador, un ventilador o una màquina de respiració, cosa que pot ser "traumàtica" per als usuaris, ha advertit Rodríguez.

Tots dos han mostrat la seva preocupació també pel fet que un canvi de mans de l'adjudicació pugui acomiadar centenars de treballadors de les empreses catalanes Esteve i Oxigen Salut, actualment encarregades de part dels lots.

Tant Serra com Rodríguez han mantingut que "no hi ha raó per canviar", ja que els serveis actuals funcionen de manera adequada, i una modificació no es pot basar en criteris economicistes i sense tenir en compte una atenció adequada i de qualitat.

Des de la Separ, Rodríguez ha demanat també una unificació dels criteris d'adjudicació dels serveis en les diferents comunitats autònomes, davant de la disparitat existent.

En espera de produir-se l'adjudicació definitiva després de l'estiu, el director de la companyia Vivisol per a Espanya i Portugal, Fabrizio Ferran, ha llançat un missatge de tranquil·litat, i ha assegurat que l'empresa té la "solvència financera i tècnica" per fer front a aquest servei.

Ha dit que, en cas d'encarregar-se de les teràpies domiciliàries respiratòries de part dels catalans, estudiaran la possibilitat de mantenir a part del personal per evitar "trauma" en els pacients acostumats als seus tècnics.

El director de Healthcare de Llevant, Jorge Huertas, ha subratllat que la seva companyia --que gestiona dos lots de pacients a la província de Barcelona-- està operant al mercat amb "bons índexs de satisfacció", i ha ressaltat que no existeix adjudicació definitiva.

EN FASE DE LICITACIÓ

Fonts del CatSalut han destacat a Europa Press que el procediment per a la contractació dels serveis es troba en fase de licitació, des que ha estat convocat el novembre del 2015, en un moment de govern en funcions.

Han dit que "una vegada obertes les ofertes tècniques i econòmiques en les corresponents sessions públiques s'està en fase d'avaluació de les últimes".

VESSANT LEGAL I TÈCNIC-SANITÀRIA

Davant del malestar manifestat per pneumòlegs, ha al·legat que en el concurs es garanteix que els requisits tècnics exigits i avaluats tenen en compte una vessant legal i jurídica, així com les propostes i continguts tècnics consensuats amb els assessors.

Han explicat que el plec de prescripcions tècniques i els criteris d'adjudicació usats es basen en les aportacions dels membres del Pla Director de Malalties Respiratòries, l'Observatori de les Teràpies Respiratòries a Domicili i la Societat Catalana de Pneumologia (Socap).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés