Publicat 29/06/2016 14:49

La Plataforma Stop Taser demana la "suspensió immediata" de l'ús de pistoles elèctriques

Representantes de algunas organizaciones adheridas a la Plataforma Stop Taser
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La Plataforma Stop Taser recomana la "suspensió immediata" de les pistoles elèctriques Taser per part d'aquells cossos policials que actualment les tenen incorporades en les seves dotacions armamentístiques, ha manifestat aquest dimecres en roda de premsa el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia.

Aquest divendres està previst que es tanqui el grup de treball que s'ha format per tractar, durant quatre mesos, aquest tema al Parlament i que ha analitzat casos i efectes de les pistoles elèctriques i les possibles conseqüències que poden tenir sobre la salut de les persones.

Segons un informe del Síndic de Greuges de Catalunya, des del 2000, any a partir del qual es va generalitzar l'ús de les pistoles elèctriques en els cossos policials, més d'una trentena de municipis catalans han adquirit una o diverses d'aquestes armes i s'han registrat cinc casos en els quals s'hagin utilitzat.

"Catalunya no disposa de les garanties necessàries perquè l'ús de les pistoles elèctriques respecti els drets humans", per això el responsable de Relacions Institucionals i Incidències Polítiques d'Amnistia Internacional Catalunya, Eduard Martínez, ha exigit la necessitat d'evitar que aquests dispositius formin part de l'equipament tant de policies locals com dels Mossos d'Esquadra.

EFECTES

Els efectes poden ser diferents en cada cas, ja que poden variar segons la potència del model de l'arma, la quantitat de vegades que s'apliqui la descàrrega, l'estat físic i mental de la persona sobre la qual s'utilitza o fins i tot factors mediambientals com per exemple si hi ha humitat a l'ambient.

El risc també augmenta, com ha advertit el Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides (CAT), quan s'utilitzen aquestes armes en persones esquizofrèniques, amb insuficiències cardiorespiratòries o intoxicades per drogues o alcohol.

Amnistia Internacional Catalunya recomana que en el cas que es continuïn utilitzant aquestes armes s'hauria d'aplicar un període de prova amb la formació adequada per als agents, així com crear un "òrgan independent que tingui la competència objectiva d'investigar els casos que es denunciïn", ha informat Eduard Martínez.

90 ORGANITZACIONS

Actualment, la plataforma està formada per més de 90 organitzacions adherides al manifest en contra de l'ús d'aquestes armes per part dels cossos policials catalans, perquè tot i que se les cataloga com armes no letals, "s'han registrat més de 200 morts en el món, després d'haver rebut descàrregues d'aquestes armes", ha explicat Bondia.

La representant de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Laia Serra, ha manifestat la "necessitat de fer informes sobre les causes i les conseqüències dels casos" en els que s'utilitzin aquestes armes, perquè actualment no cal fer-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés