Publicat 03/05/2016 13:25

La Plataforma per la Llengua veu "vitalitat" del català en els àmbits que l'Estat no legisla

Oscar Escuder y Neus Mestres, Plataforma per la Llengua
EUROPA PRESS

El 75% d'advocats que usa el català rep "suggeriments" per utilitzar el castellà

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

La Plataforma per la Llengua ha assegurat aquest dimarts que el català gaudeix de "vitalitat" i dinamisme en els àmbits en els quals el Govern espanyol no actua, però que en aquells que legisla es produeix un estancament, com el judicial i en el reconeixement oficial.

Durant la presentació de l'InformeCAT 2016, el president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha assegurat: "Quan no té traves, té un dinamisme que no té quan l'Estat espanyol actua per tallar-li les ales, que és un dia sí i un altre també."

L'informe ofereix 50 dades estadístiques que serveixen de termòmetre a la situació del català, que té deu milions de parlants, i que constata el seu creixement en àmbits com la cultura, l'ensenyament i les noves tecnologies, però que té com l'altra cara de la moneda la falta de reconeixement oficial i en l'àmbit jurídic.

La Plataforma per la Llengua ha destacat la millora en àmbits com el lideratge de la ràdio en català, els quatre milions de consumidors actius que fan servir el català, l'ensenyament en 161 universitats del món, l'ús majoritari en les classes de graus a Catalunya i el creixement del domini '.cat' a Internet.

JUSTÍCIA

Tot i això, Escuder ha assegurat que en l'àmbit de la justícia no hi ha "ni una dada positiva" per la seva dependència de la legislació estatal, a excepció que un comitè d'experts del Consell d'Europa hagi reconegut, segons l'entitat, que la Llei del Poder Judicial és un obstacle als drets lingüístics dels catalanoparlants.

Tant Escuder com la directora de l'entitat, Neus Mestres, han recordat que el Govern espanyol desatén la petició que els exàmens a l'advocacia puguin fer-se en les llengües cooficials, i que el 75% dels advocats que fan servir el català diuen que se'ls ha "suggerit" canviar al castellà.

La Plataforma per la Llengua ha remarcat que l'ordenament jurídic ha incorporat en un any 64 noves normatives que "imposen el català i només dues que l'afavoreixen, i que 26 nous reglaments europeus i internacionals afavoreixen l'ús del castellà perquè el català no és oficial a Espanya i la Unió Europea.

També ha criticat l'incompliment per part del Govern espanyol i francès de la Carta europea de llengües minoritàries --França no l'ha signat i un 75% dels francesos són favorables que el català sigui oficial al Rosselló--.

MANIFEST DEL CATALÀ

Respecte al manifest sobre el català del grup Koiné, que defensa la restitució al català de l'estatus de llengua territorial, Escuder ha evitat posicionar-se i ha assegurat que "és important arribat el moment fer un debat".

Ha afirmat que l'entitat defensa que la llengua de cohesió social sigui el català però "sense que ningú perdi drets", i s'ha mostrat convençut que com més llengües es conegui millor, i ha recordat que a Catalunya es parlen 300 idiomes.

"Volem una situació millor per al català, però no tenim interès a perjudicar a ningú", ha sostingut, i ha subratllat que amb un estat propi es podria legislar sense tenir interferències.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés