Actualitzat 12/05/2016 15:01

La Plataforma per la Llengua defensa l'occità com a cooficial si Catalunya s'independitza

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

La Plataforma per la Llengua ha considerat indispensable que l'occità sigui cooficial si Catalunya s'independitza, en un document en el qual ha plantejat les conseqüències de reconèixer com oficial al castellà en aquesta suposada futura república, ha explicat en un comunicat.

Ha elaborat un quadre explicatiu que compara dos models lingüístics en una República catalana: un amb el català i el castellà com a llengües oficials, i un altre amb sol el català, reconeixent l'ús del castellà com un dret.

L'entitat vol facilitar a la ciutadania eines per reflexionar sobre els models lingüístics, després que l'entitat Constituïm plantegés aquest dimecres a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un esborrany de Constitució catalana que proposa que el català sigui la llengua oficial juntament amb l'aranès, i que el castellà tingui un règim especial.

La Plataforma ha apuntat que, tenint en compte que el debat que motiva la seva publicació és el si el castellà hauria de ser llengua cooficial, la taula comparativa no inclou la llengua occitana, però ha assenyalat que "en un futur Estat és indispensable afegir l'oficialitat d'aquesta llengua".

OBLIGATORIETAT DEL CATALÀ

Amb aquesta projecció, la Plataforma planteja que, en cas de ser el català llengua oficial i el castellà no, s'hauria d'utilitzar el català de manera obligatòria per part dels poders públics, però els ciutadans podrien escollir entre el català i el castellà en les seves relacions amb l'administració.

També hauria d'utilitzar-se el català --i més llengües si fa falta-- per a la senyalització, la justícia, les Forces Armades, els documents oficials, els col·legis, la moneda, els mitjans de comunicació públics i l'etiquetatge i instruccions de productes, entre d'altres àmbits.

El document, que se suma a un que va publicar l'organització el 2015, respon preguntes com què significa que una llengua sigui oficial o cooficial, si hi ha països sense llengua oficial i què formules utilitzen els Estats per fer oficial una llengua, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés