Actualitzat 04/03/2016 14:42

Un pla de ciència ciutadana busca alertar de la "fàcil" arribada del mosquit a Espanya

Presentación de la plataforma Mosquito Alert del Creaf y Obra Social La Caixa
EUROPA PRESS

La iniciativa permetrà controlar mosquits transmissors de molèsties globals com el dengue i el chikungunya

   BARCELONA, 4 Març (EUROPA PRESS) -

   Un projecte de ciència ciutadana impulsat per l'Obra Social La Caixa busca alertar de la "fàcil" arribada del mosquit transmissor del virus del Zika, 'Aedes aegypti', a Espanya a través de l'aplicació mòbil Mosquito Alert, ha explicat el líder científic del programa, Frederic Bartumeus, en roda de premsa.

   Al costat del conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, i del director de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, l'investigador Icrea del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) ha assenyalat: "És molt fàcil que pugui arribar a Europa i a Espanya perquè ja hi va estar fa centenars d'anys".

   "Amb la globalització és molt probable que pugui arribar per algun transport en la fase de criança d'ous", ha observat Bartumeus, que ha defensat que la plataforma creada, d'acord amb una anterior per detectar el mosquit tigre, també vol ser una eina d'anticipació de l'arribada del mosquit transmissor del Zika, molt actiu a Centreamèrica i l'Amèrica Llatina.

   Vol servir "perquè el primer ciutadà que el vegi pugui dir-ho i com més aviat se sàpiga abans es podrà iniciar una gestió" d'aquest eventual problema epidèmic, ha explicat el científic, que ha subratllat la necessitat d'apoderar els ciutadans a través de noves tecnologies perquè els científics no poden estar mapant tot el territori constantment.

   L'aplicació mòbil, que ja està disponible a Android, seguirà fent un seguiment del mosquit tigre, 'Aedes albopictus', i servirà per fer un mapa detallat de la situació territorial dels dos mosquits, considerats "molt urbanites" per la seva facilitat de desenvolupar-se en entorns domèstics i urbans.

   Per participar en el projecte, el ciutadà haurà de respondre a unes preguntes bàsiques sobre les característiques i taxonomia del mosquit localitzat i, després, pujar una fotografia, que en menys de 24 hores serà validada i inclosa --si és acceptada-- al mapa general per un equip científic.

   "Com més ciutadans posin punts en aquest mapa, més precís serà el mapa. Es tracta de fer la feina ben feta, i sumar ciutadans, perquè en pocs mesos es pugui arribar a una distribució real a tot Espanya", ha destacat Bartumeus.

600.000 EUROS D'INVERSIÓ

   El programa vol servir per controlar els mosquits transmissors de malalties globals com el dengue i el chikungunya, a més del Zika, i Giró ha explicat que La Caixa destinarà 600.000 euros en tres anys al projecte, que serà el "sistema més precís de l'Estat espanyol", ha assenyalat.

   "Al costat de la Generalitat el que volem és anticipar-nos i prevenir l'arribada" del mosquit transmissor del Zika, ha assenyalat Giró, que ha subratllat que el de la ciència és un vector prioritari per a l'Obra Social La Caixa.

   "Vivim en un món globalitzat, i aquest fenomen provoca canvis que tenen conseqüències directes sobre la salut de les persones. Cada vegada estem més exposats a agents biològics que causen malalties transmissibles. És el cas de l'aparició de malalties, com el dengue, el chikungunya o el Zika", ha dit Giró.

CONTROL AL BAIX LLOBREGAT

   El conseller de Salut, que ha considerat aquest exemple com a "paradigmàtic i perfecte" sobre el paper que s'espera dels ciutadans al segle XXI, ha anunciat que treballa en un acord amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per dotar d'un finançament estable el Servei de Control de Mosquits d'aquesta comarca en un moment clau.

   "Només podrem gestionar els riscos si articulem bé institucions, científics i la gent", ha destacat Comín, que ha dit que el gran missatge a transmetre no és que els riscos són evitables sinó que són gestionables.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés