Publicat 10/03/2016 19:12

El Parlament valida el pla de xoc de JxSí i el supedita en part als Pressupostos

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, y el hemiciclo del Parlament
EUROPA PRESS

Exigeix més beques menjador, expropiar bancs, ajudes a transport i reduir les llistes d'espera

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

El ple monogràfic sobre pobresa i reactivació econòmica del Parlament ha validat aquest dijous el pla de xoc social de JxSí, però ha vinculat una part a l'aprovació d'uns nous Pressupostos de la Generalitat.

El pla de xoc social ha arribat al ple a través de diverses propostes de resolució, que han comptat amb els vots de JxSí i el suport variable dels altres grups; tres es començaran a aplicar de seguida: la lluita contra la pobresa infantil, la pobresa energètica i l'emergència habitacional.

La resta de propostes contenen mesures ambicioses en àmbits com l'ensenyament i la cultura, la renda mínima d'inserció (RMI), refugiats, dependència, ocupació, energia i aigua, però hauran d'esperar que s'aprovin uns nous Pressupostos.

JxSí estima en 270 milions d'euros l'aplicació del pla de xoc social, però les proposicions de resolució aprovades concreten partides per valor de 30 milions: la resta es vinculen a la disponibilitat pressupostària de la tresoreria de la Generalitat.

Dels tres paquets d'iniciatives que s'aplicaran de seguida destaca millorar l'accés a les beques menjador i incrementar-les, donar sortida als excedents alimentaris i aconseguir una taxa de "desnonaments zero".

Per combatre la pobresa energètica, el Parlament ha aprovat instar el Govern a destinar a lloguer social 3.000 pisos cedits per grans forquilles i expropiar un mínim de 3.000 habitatges més als bancs que es neguin a cedir-los, incloure als Pressupostos una partida de deu milions d'euros per pagar les factures de subministraments de famílies sense recursos i obligar les companyies a assumir el 50% de la despesa d'aquest col·lectiu.

També ha prosperat una proposta de resolució per destinar 10 milions d'euros a habitatge social i 10 més a un pla de barris que permeti protegir als més vulnerables, a més d'acostar la cultura al conjunt de ciutadans i impulsar ajudes al transport públic.

MESURES QUE REQUEREIXEN PRESSUPOSTOS

A l'àmbit de les partides del pla de xoc que es vinculen a la disponibilitat Pressupostària, el Parlament ha aprovat instar el Govern a reduir la ràtio d'alumnes per aula en barris d'alta complexitat social, millorar les subvencions per a guarderies, i recuperar la renda mínima d'inserció (RMI) com dret subjectiu.

A més, han prosperat propostes per potenciar el sistema de la dependència, crear un marc de relacions amb les les Nacions Unides per acollir el màxim nombre de refugiats, avançar cap a un salari mínim català de mil euros al mes i desplegar els programes europeus de garantia juvenil.

Estudiar la creació de noves figures de fiscalitat ambiental, combatre el frau fiscal, reinstaurar l'impost sobre dipòsits bancaris --anul·lat pel Tribunal Constitucional (TC)--, millorar la gestió pública de l'aigua, primar l'autoconsum d'energies renovables, són mesures que també han estat validades per la majoria de la Cambra catalana.

REOBRIR ELS CAP

En el capítol de sanitat, el Parlament ha aprovat la reobertura dels Centres d'Atenció primària (CAP) tancats els últims anys, reduir les llistes d'espera -una actuació estimada en 100 milions d'euros, vinculats a uns Pressupostos--, retirar els concerts als hospitals privats amb ànim de lucre, prohibir la venda de dades sanitàries i reforçar el pla integral de salut mental.

A més, ha instat el Govern, "durant el període de transició nacional previ al procés constituent, a abstenir-se de qualsevol actuació en els següents àmbits": reducció dels salaris dels treballadors públics i venda d'actius mobiliaris o immobiliaris vinculats a empreses públiques.

PROTEGIR ELS 'SENSE SOSTRE'

El Parlament també ha aprovat instar el Govern a recomptar les persones 'sense sostre' en coordinació amb les entitats especialitzades i elaborar un informe sobre la seva situació, i establir mecanismes de prevenció que detectin l'exclusió abans que la persona arribi al carrer.

A més, el Govern haurà d'eliminar el protocol que impedeix l'accés a tècniques de reproducció assistida per a dones sense parella masculina, garantint així la igualtat d'accés a dones lesbianes, sense parella masculina i/o sense parella.

Per evitar que totes aquestes propostes quedin "en paper mullat", s'ha aprovat una proposta de resolució per crear comissions de seguiment per corroborar l'aplicació de les mesures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés